Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,2 procenta. Zdrojem růstu zůstává i přes částečné zpomalení zahraniční obchod, opačně působil pokles výdajů na konečnou spotřebu. Údaje odpovídají odhadům analytiků.

„Vývoj poptávkové strany ekonomiky byl stejně jako v předchozích pěti čtvrtletích výslednicí dvou protichůdných tendencí,“ uvedl ČSÚ. Stabilním zdrojem růstu HDP zůstává i nadále zahraniční obchod, jeho pozitivní příspěvek ke zvýšení výkonnosti ekonomiky se ale postupně snižuje. Vývoj HDP naopak negativně ovlivňují výdaje na konečnou spotřebu domácností a letos také institucí vládního sektoru.

„Na straně nabídky to byl opět zpracovatelský průmysl, který i přes zpomalení meziročního přírůstku nejvýrazněji podpořil růst ekonomiky,“ uvedl ČSÚ. Opačně působily meziroční poklesy hrubé přidané hodnoty ve stálých cenách v odvětvích zemědělství, tržní a netržní služby.

Zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezonnosti ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,7 procenta. Od posledního loňského čtvrtletí se prakticky nezměnila a stabilizovala se na úrovni 5,2 milionu zaměstnaných osob, uvedl statistický úřad.