České kyberdiplomatky rozjíždějí odnož neziskovky podporované Googlem či Microsoftem

Rozjezd českého zastoupení organizace Women4Cyber na Britském velvyslanectví v Praze

Rozjezd českého zastoupení organizace Women4Cyber na Britském velvyslanectví v Praze Zdroj: Women4Cyber

V České republice začíná fungovat další nezisková organizace, která chce dostat více žen k práci v informačních technologiích. Jde o odnož v Bruselu sídlící Women4Cyber zabývající se kybernetickou bezpečností. České zastoupení mají na starost dvě kybernetické diplomatky a jeden diplomat spadající pod Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Rozjezd na akci na britském velvyslanectví v Praze podpořil i náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

České zastoupení Women4Cyber založilo trio Berta Jarošová, kybernetická atašé ve Washingtonu, Veronika Kolek Netolická, která působí jako kybernetická atašé pro Indo-Pacifik operující z Austrálie, a Jakub Otčenášek, jenž stejnou funkci zastává v rámci Evropské unie v Bruselu a který také předsedal pracovní skupině Rady EU pro kybernetické záležitosti.

Celoevropská Women4Cyber funguje od roku 2019 a stovkám žen ročně poskytuje vzdělávání v kyberbezpečnosti, mentoring, certifikáty nebo kontakt s potenciálními zaměstnavateli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!