Českému průmyslu se v červnu dařilo, zrychlil růst na 8,1 procenta

linka a kovové hrudky

linka a kovové hrudky Zdroj: Marek Schwarzmann

Průmyslová výroba v červnu zrychlila tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut, uvedl dnes Český statistický úřad. Po květnovém propadu se vrátily k růstu tržby z domácího odbytu a také nové zakázky v zahraničí.

Průmysl je stále nejúspěšnějším českým odvětvím. Po očištění sezónních vlivů byla průmyslová produkce v červnu v porovnání s květnem vyšší o jedno procento. Podle analytika ČSOB Petra Dufka musí Česká republika počítat se zvyšováním podílu průmyslu na HDP i zaměstnanosti.

Průmyslová produkce (změny proti bazickému roku)Průmyslová výroba v červnu 2015Průmyslová výroba v červnu 2015 | Cesky statisticky urad

Největší zásluhu na růstu má výroba aut, která rostla o 16 procent. „Poptávka po nových autech roste v Evropě už dva roky a tuzemští výrobci evidentně dokážou díky inovacím svým zákazníkům úspěšně vycházet vstříc,“ myslí si analytik ČSOB.

Ve strojírenství se zvýšila produkce o 15 procent, ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělném průmyslu o deset procent. Pokles naopak zaznamenala výroba ostatních dopravních prostředků a tisk.

Široce založený růst

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je ovšem růst široce založený. „Výroba dopravních prostředků se na něm podílí zhruba třetinou, další dvě třetiny jsou ale taženy jinými odvětvími, z nichž mnohá s výrobou aut přímo nesouvisejí,“ napsal Sobíšek. Ve své analýze vypichuje výrobu oděvů, která rostla o devět procent.

Meziročně vzrostly průmyslové tržby o 7,7 procenta. Na dovozu se utržilo v běžných cenách o 12,2 procenta více, domácí tržby poskočily o 2,2 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla o 10,3 procenta.

Rychlejší než zahraničí

„Již třetí měsíc v řadě rostou tuzemské zakázky rychleji než zahraniční, což bylo ještě v roce 2013 zcela nemyslitelné,“ komentuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Silná produkce aut bude pokračovat minimálně i po celé třetí čtvrtletí.“ Analytik ČSOB Dufek k tomu doplňuje, že tento trend by letní dovolené v závodech neměly zásadně ovlivnit.

„Slabý květnový výsledek byl zřejmě výjimkou z trendu slušně rostoucí průmyslové výroby,“ myslí si hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Údaje z ekonomiky překvapují pozitivně, roste maloobchod, průmysl i stavebnictví, ale koruna držená centrální bankou nemá kam posilovat. Pro korunu tak bude důležité zasedání ČNB a vývoj inflace, která se zvedá velmi neochotně.“