Český výrobce nátěrových hmot Colorlak hlásí tržby téměř 700 milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: OBI

Společnost Colorlak ze Starého Města na Uherskohradišťsku, která je předním tuzemským výrobcem nátěrových hmot, vykázala loni tržby za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží ve výši 697 milionů korun. Meziročně je to nárůst o téměř 15 milionů korun. Zisk firmy činil 20,7 milionu korun, zhruba o 1,9 milionu více než v roce 2015. 

Podle předsedy správní rady a statutárního ředitele firmy Svatopluka Chalupy byl loňský rok pro Colorlak úspěšný v tržbách do automobilového průmyslu. Jako méně úspěšný jej označil v případě tržeb ze spotřebitelského trhu a průmyslu a exportu. "Přesto šlo o rok jako celek dobrý, jak v mateřské společnosti, která dokázala zvýšit tržby na historicky nejvyšší úroveň, s meziročním nárůstem o 2,7 procenta, tak i ve skupině s obratem vyšším o 0,6 procenta, který dosáhl téměř 1,2 miliard korun," uvedl Chalupa ve výroční zprávě.

V roce 2016 dosáhly tuzemské investice společnosti zhruba 19,5 milionu korun. Colorlak investoval do výměny linky a serveru linky vodou ředitelných nátěrových hmot, nádrží pro výrobu, tónovacích automatů, automobilů, vysokozdvižných vozíků, úložiště surovin a dokončení rekonstrukce budovy výzkumu a vývoje. V roce 2015 dosáhly investice firmy částky 28,9 milionu korun.

Pro společnost loni průměrně pracovalo 302 zaměstnanců, o 17 více než v předchozím roce. Pro letošek předpokládalo vedení firmy obdobné tržby i hospodářský výsledek jako v roce 2016. Základní kapitál společnosti činil loni přes 178,5 milionu korun.

Současná akciová společnost Colorlak vznikla v roce 1993, ve Starém Městě však navazuje na více než 90 let starou tradici výroby barviv a laků. Do skupiny Colorlak patří vedle mateřského výrobního závodu ve Starém Městě také několik dceřiných firem. V tuzemsku jde o společnosti Panter Color, Milano Color a Ekolak. Na Slovensku zajišťuje prodej a distribuci dceřiná firma Colorlak SK, v Polsku vlastní skupina většinový podíl ve firmě Colorlak Polska.