ČEZ zmodernizuje polské školy a historickou radnici, vydělá desítky milionů

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Energetická skupina ČEZ získala další zakázku v Polsku. Společnost ČEZ ESCO Polska zmodernizuje historickou radnici a tři školní komplexy v jedenáctitisícovém městě Biskupiec na severu země, řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Celková hodnota zakázky činí devět milionů zlotých (téměř 55 milionů korun).

Horáková uvedla, že ČEZ ESCO Polska už realizovala řadu zakázek z oblasti energetických úspor v jiných polských městech, biskupiecký úřad však podle ní bude první zakázkou na tak staré a zároveň památkově chráněné budově v Polsku.

"Radnici kompletně zateplíme, od střechy až po podlahu. Vytápění do budoucna zajistí nový kotel na biomasu. Vybudujeme rovněž moderní ventilační systém a provedeme výměnu vnitřního osvětlení za mnohem úspornější," dodal ředitel ČEZ ESCO Polska Jaromír Pečonka.

Takzvaným ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie - ČEZ ESCO a ESCO International. Firma ČEZ ESCO, která se zaměřuje na český a slovenský trh, vznikla v roce 2014. Pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství či výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren.

Tržby ČEZ ESCO za služby činily předloni přes tři miliardy korun, loni se podle odhadů firmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti miliardami korun. Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák v prosinci uvedl, že provozní zisk EBITDA ČEZ ESCO bude v roce 2017 činit přibližně 300 milionů korun. V předloňském roce činil zisk EBITDA společnosti 243 milionů korun. Výši čistého zisku Čermák nespecifikoval.

Pod ESCO International patří mimo jiné ČEZ ESCO Polska nebo německá skupina Elevion, prostřednictvím které ČEZ loni vstoupil na ESCO trh v Německu. ESCO International má přes 2000 zaměstnanců a odhadované roční tržby ve výši téměř deset miliard korun. V loňském roce však na ČEZ připadne jen poměrná část od doby, kdy byly dokončeny jednotlivé akvizice. Celá skupina ČEZ předloni utržila 203,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.