Čínský gigant Alibaba zvažuje vstup na hongkongskou burzu

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: JD Lasica via Flickr

Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding vážně zvažuje možnost nabídky akcií v Hongkongu. Uvedl to zakladatel společnosti Jack Ma. Hongkongská burza se nyní připravuje na to, že umožní vstup i firmám s akciemi dvou tříd. Právě toto omezení v roce 2014 způsobilo, že si Alibaba pro primární nabídku akcií vybrala New York.

Alibaba původně plánovala nabídnout akcie v Hongkongu, ten však odmítl přijmout strukturu řízení firmy, kdy skupina nejvyšších manažerů má kontrolu nad složením správní rady. Hongkong ale nyní plánuje změnit pravidla, aby si tak zlepšil postavení v boji o nové nabídky akcií čínských firem s New Yorkem. Duální strukturu využívá mnoho majitelů novějších firem, zvláště technologických.

Pro hongkongskou burzu by akcie firmy Alibaba byly silnou podporou. Firma nabídla v roce 2014 akcie za 25 miliard dolarů (534,5 miliardy korun) a podle propočtů agentury Reuters se v pondělí na burze v New Yorku zobchodovaly akcie Alibaby za více než tři miliardy dolarů. Průměrný denní obrat hongkongské burzy loni činil v přepočtu 11,28 miliardy dolarů.

Podle analytiků by vstup Alibaby na hongkongskou burzu mohl pomoci přilákat na místní burzu více peněz z pevninské Číny a přesvědčit další velké firmy, zvláště technologické, aby nabídly akcie v Hongkongu. Alibaba by pak získala větší napojení na investory, kteří mají blíže k Číně, jsou obeznámení s jejím podnikáním a umožnil by firmě těžit z rostoucí podpory inovací v sektoru finančních služeb od hongkongské vlády, řekl James Lloyd z konzultační firmy EY.

Hongkongská burza v prosinci uvedla, že začala připravovat konkrétní změny v pravidlech, které umožní vstup na burzu firmám s duální akciovou strukturou. V prvním čtvrtletí letošního roku chce předložit tyto změny k formální veřejné konzultaci.

Podle navrhovaných změn bude "inovativním" čínským společnostem s tržní kapitalizací více než deset miliard hongkongských dolarů a primární emisí na burzách v New Yorku nebo v Londýně umožněno učinit sekundární vstup na burzu v Hongkongu. Burza však zatím nedefinovala, co znamená "inovativní", upozornila agentura Reuters.