Čínský průmysl zaznamenal nárůst. Projevily se stimuly vlády

Továrna VW v jihočínském Ning-po, kde se montují i škodovky

Továrna VW v jihočínském Ning-po, kde se montují i škodovky Zdroj: ctk

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červnu zaznamenala první nárůst od začátku letošního roku. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery. Příznivé údaje z průmyslu naznačují, že v ekonomice se začínají projevovat stimulační opatření čínské vlády.

Index HSBC pro aktivitu zpracovatelského průmyslu stoupl na 50,7 bodu z květnových 49,4 bodu. Poprvé od loňského prosince se tak dostal nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Nárůst v červnu zaznamenal rovněž obdobný index zveřejňovaný čínským statistickým úřadem, který se vyšplhal na šestiměsíční maximum 51 bodů.

Peking v posledních měsících přikročil k různým opatřením na podporu hospodářského růstu, například ke snížení daní pro malé podniky. Podle analytiků by vláda mohla v příštích měsících ohlásit další stimuly, aby kompenzovala negativní důsledky útlumu na realitním trhu.

Oživení bez základů

„Ekonomika dosáhla obratu, chvíli však bude trvat, než toto oživení dostane širší základy,“ uvedla ekonomka Julia R Wangová z HSBC. „Hrozbu pro hospodářský růst ve druhé polovině roku představuje útlum na realitním trhu,“ dodala.

Vláda se pomocí stimulačních opatření snaží zastavit zpomalování růstu druhé největší ekonomiky světa. V prvním čtvrtletí meziroční tempo hospodářského růstu zvolnilo na 7,4 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících.