Co nás čeká v roce 2023: Levnější byty, tlak na korunu a nutnost řešit zadlužování státu

Video placeholde

Trojí valorizace důchodů v roce 2022 otevřela otázku, kam až může růst český státní dluh. Rok 2023 by měl být rokem, kdy začne vláda brzdit tempo zadlužování. Letošní rok také velmi pravděpodobně přinese propad cen bytů. Na trhu se staršími byty již šli někteří prodejci s cenou dolů. Developeři ale tvrdí, že nové byty nezlevní. Velký otazník visí pro letošní rok nad korunou. Ta je podle některých příliš silnou měnou a letos ji může potkat až desetiprocentní propad.

Až desetiprocentní propad koruny. Česká měna je příliš silná, soudí trh

Koruna se v závěru roku ukazuje jako příliš silná měna. Alespoň tak hovoří analytické prognózy vývoje české měny pro příští rok počítající s oslabením vůči euru. Společnou řeč nicméně odborníci hledají jen stěží, což je primárně odrazem extrémně nevyzpytatelné politické i ekonomické budoucnosti světa. Na tu přitom právě malé a otevřené Česko doplácí více než velké ekonomiky. Zatímco optimisté z řad analytických dílen vidí korunu na sklonku roku 2023 jako mírně tvrdší měnu, převládající opačný tábor počítá s jejím až desetiprocentním propadem.

Tempo zadlužování Česka zrychluje. Po ročním odkladu má vláda přibrzdit o desítky miliard

V rozpočtové jízdě zahájené covidovými opatřeními vlády Andreje Babiše pokračuje i kabinet Petra Fialy. Tlumí dopady energetické krize na domácnosti a malé i velké firmy. Zatímco dříve rostly schodky státních financí „jen“ o desítky miliard korun ročně, v posledních třech letech nebezpečně zrychlily a mohly by se vymknout kontrole. Jsou to především důchody a plošná opatření pro všechny domácnosti bez ohledu na výši jejich příjmů, které zvyšují deficity o stamiliardy.

O hypotékách a bytech. Trh zažije výprodej, stagnující novostavby i hypotéky zůstanou drahé

Rok 2023 bude na poli rezidenčních realit plný kontrastů. Na jedné straně se otevře největší příležitost k nákupu levnějšího secondhandového bytu, na straně druhé se bankovní financování udrží poblíž sazbového stropu a výrazný pokles sazeb nepřijde. Přestože drahé hypotéky přibrzdí i developery, zlevnění nových bytů se ani v příštím roce nedočkáme.

Důchody spolknou 700 miliard, o polovinu víc než před čtyřmi roky. Věk odchodu chce vláda zvýšit

Důchody v posledních letech příliš rychle rostou, systém udržují vyrovnaný pouze stále vyšší půjčky. Zatímco v letech 2013 až 2017 vzrostly výdaje o třicet miliard korun, za poslední čtyři roky o 150 miliard. Příští rok spolknou penze rekordních 670 miliard. To je o polovinu více než v roce 2018. Navíc stárne populace. Lidí ve věku nad 65 let je téměř 2,2 milionu, tvoří už pětinu všech obyvatel. Před deseti lety jich bylo 1,7 milionu.

Energetika v roce 2023: Cenové stropy se v Česku nakonec budou týkat téměř všech

Česko má za sebou energeticky nejnáročnější rok ve své novodobé historii. Tuto zimu sice nakonec zvládne, otázka ovšem zůstává, zda bude mít dostatek plynu i pro sezonu příští, jak se budou dále vyvíjet ceny energií na burze a jak budou vypadat ceny elektřiny a plynu pro koncové zákazníky. 

Krypto míří do kyberpunku. Přibude regulace i veksláctví a Češi vědí, jak na tom vydělat

Končí pro obor kryptoměn mimořádně dramatický rok 2022, který svým dějem dalekosáhle ovlivnil budoucnost celého oboru. Po krachu burzy FTX nebo kolapsu virtuální měny luna zesílilo volání po silnější regulaci byznysu s kryptem. Kromě toho v reakci na masivní cenový propad bitcoinu řada institucí a byznysových osobností předpověděla dominantní kryptoměně cestu do zapomnění. Virtuální měna nicméně umí překvapit a podle optimistů ji nečeká špatná budoucnost. Profitovat by z toho nadále měl i domácí kryptobyznys.