ČSÚ přepočítal výsledky české ekonomiky. Ze stagnace se stal mírný růst

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy, sezónně očištěno

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy, sezónně očištěno Zdroj: CSU

Česká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Meziroční vývoj se oproti dřívějšímu odhadu mírně zhoršil a mezičtvrtletní zlepšil. Původně podle statistiků ekonomika rostla meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně stagnovala. Nový odhad je založen mimo jiné na revizi hrubého domácího produktu po přechodu na nový evropský standard.

„Struktura HDP se vůči předchozím odhadům nijak nezměnila, pouze došlo k zpřesnění hodnot. Silnou roli v mezičtvrtletním i meziročním srovnání měly výdaje na konečnou spotřebu. Ty rostly o 2,2 procenta, respektive o 0,8 procenta,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

„Ukazuje se velmi silný potenciál v rámci spotřeby domácností, která by do budoucna měla být opět druhou nohou, na které bude ekonomika stát. Donedávna to byl jen zahraniční obchod, který byl dominantním přispěvatelem k ekonomickému růstu,“ dodal.

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy, sezónně očištěnoVývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy, sezónně očištěnoVývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy, sezónně očištěno | CSU

Díky revizím se snížil i deficit za rok 2011, a to z 3,2 procenta HDP pod EU požadovanou tříprocentní hranici na 2,86 procenta HDP.

Naopak předloňská výše deficitu 3,99 procenta HDP byla ovlivněna jednorázovým zaúčtováním církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů by byl loni deficit veřejných financí podle dřívějších informací ČSÚ pod EU požadovanou tříprocentní hranicí.

Revize HDP zároveň vedla k poklesu veřejného dluhu. Celkový veřejný dluh v poměru k HDP podle dnešních čísel ČSÚ loni stoupl na 45,74 procenta ze 45,5 procenta v roce 2012. Ještě letos v dubnu ale statistici uváděli za loňský rok dluh ve výši 46,04 procenta HDP. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.