Daniel Křetínský se stal spoluvlastníkem West Hamu. Koupil 27 procent akcií

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Mária Rušinová (Blesk)

Dlouho diskutovaná událost je skutečností. Majitel Sparty Daniel Křetínský koupil minoritní podíl v anglickém West Hamu, kde hrají i čeští reprezentanti Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. Úspěšnému Čechovi nyní patří 27 procent londýnského klubu. Vstup do West Hamu je podle britských médií investicí za zhruba 150 milionů liber (4,43 miliardy korun).

West Ham obchod potvrdil na svých stránkách. Křetínský s obchodním partnerem Pavlem Horským budou členy představenstva WH Holding Ltd. Křetínský akvíroval 27 procent klubu skrze firmu 1890s Holdings. Oba kluby, se kterými je nyní spojen, byly založeny v 90. letech 19. století - Sparta 1893 a West Ham 1895.

Podle jedné z verzí má Křetínský postupně převzít celý klub. Celková investice by se tak měla vyšplhat ke 20 miliardám korun, takové je nyní celkové zhodnocení West Hamu.

„Mám radost, že tato významná akvizice byla úspěšně dokončena. Jakožto vášnivý fotbalový fanoušek si velmi vážím výjimečné historie a tradice klubu West Ham United, stejně jako jeho věrné a nadšené fanouškovské základny a také velmi inspirativní role, kterou klub hraje v mnoha sociálních programech a iniciativách,“ řekl Daniel Křetínský v oficiálním prohlášení pro klub.

„Rozvoj a růst klubu v posledních letech je všem jasně patrný a jsem rád, že jsem dostal možnost se podílet na úspěšné budoucnosti tohoto klubu. Poté, co jsem nedávno navštívil London Stadium a sledoval tým Davida Moyese, vím, že je skvělé stát se součástí rodiny West Ham United. Cítím se poctěn tím, že mám nyní možnost pomoci všem, kteří zde působí a navázat na hrdé tradice tohoto velkého klubu,“ doplnil Křetínský.

Podrobnosti o Křetínského vstupu do West Hamu píše web iSport.cz.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.