Developerská neuróza. Pád Sberbank vztyčil otazník nad financováním projektů za miliardy

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí.

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály v pátek dlouhé fronty lidí. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Rozbitá výloha pobočky Sberbank v pražské Lazarské ulici.
2
Fotogalerie

Sberbank od pondělí firmám neposkytuje ani korunu nových půjček. V rámci předběžného opatření o tom v souvislosti s chystaným odebráním bankovní licence rozhodla Česká národní banka. Pád ruské banky může mimo jiné dolehnout na developery. Právě financování stavitelů bylo totiž pro padlý finanční dům významnou částí byznysu. Developerské úvěry tvořily podle posledních dostupných údajů těsně před začátkem pandemie zhruba pětinu úvěrového byznysu banky.

Zatímco poradenské firmy spolupracující s developery uklidňují náladu na trhu a ujišťují, že pád banky by dokončení rozestavěných projektů neohrozil, u developerů panuje nervozita. „Nás se to naštěstí netýká, ale firem, které mají úvěry u Sberbank, je mi líto,“ říká pod podmínkou anonymity manažerka tuzemské developerské společnosti.

Jak vyplývá z informací v obchodním rejstříku či na webových stránkách projektů, financování od Sberbank využívá například velký rezidenční developer Vivus u bytového projektu v Uhříněvsi. Firma Daramis pomocí úvěru od Sberbank financovala projekt Unicity v Plzni o více než 500 bytech, než jej loni prodala švédské skupině Heimstaden.

Tuzemská větev nizozemské skupiny Arcona Capital před třemi lety refinancovala se Sberbank kompletní české portfolio. „Arcona Property Fund se dohodl s bankou Sberbank CZ na novém úvěru ve výši 9,2 milionu eur. Dohoda zahrnuje rovněž linku pro financování kapitálových výdajů ve výši 390 tisíc eur na období pěti let,“ informoval tehdy Arcona Property Fund. Kromě investic do komerčních nemovitostí, které financovala Sberbank, Arcona ještě staví rozsáhlý rezidenční projekt v Úvalech u Prahy.

„Firmy včetně developerů aktuálně financované Sberbank by krátkodobě neměly pocítit žádné problémy,“ uklidňuje analytik poradenské společnosti Deloitte Roman Lux. Bankovní financování developerských projektů zpravidla probíhá po krocích v jednotlivých tranších podle toho, jak postupuje výstavba a prodej či pronájem. Vyjednávání o podmínkách financování v jiné bance proto může realizaci projektu významně prodloužit.

„Případná potřeba přefinancovat v budoucnu svoje aktivity může pro firmy znamenat vyšší náklady financování, zejména s ohledem na současný vývoj finančních trhů,“ popisuje Lux. Aktiva banky podle něho mohou v budoucnu přejít do nových rukou, s čímž může být spojena i úprava parametrů financování byznysu.

Hypotetickým rizikem by mohlo být i potenciální zesplatnění části půjček. „Pokud by šla Sberbank do úpadku, může dojít k tomu, že se úvěry odprodají dále a klienti mohou čekat i to, že nový majitel bude chtít splatit úvěr za nových podmínek,“ zdůrazňuje obchodní ředitel společnosti Partners Jan Brejl. 

Očima guvernéra: Drahé hypotéky

Video placeholde
Očima guvernéra: Drahé hypotéky • Videohub

Obavy mírní ředitelka tuzemské pobočky poradenské společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová: „Financování nemovitostí není nikterak ohroženo. Na trhu je aktivní celá řada naprosto stabilních finančních institucí, které se na financování realit dlouhodobě specializují.“ Přesto podle informací deníku E15 začalo o nastalé situaci kolem Sberbank hned v pondělí ráno jednat celoevropské vedení další z realitních poradenských firem.

Jak vyplývá z dosud poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2019, měla Sberbank v Česku zajištěno nemovitostmi přes osm miliard korun úvěrů, což představovalo zhruba 18 procent celkového úvěrového portfolia banky.

Před pěti lety zvítězila Sberbank v prestižním průzkumu Euromoney Real Estate Survey 2017 a získala ocenění Nejlepší úvěrová banka ve střední a východní Evropě. Tento průzkum dělá časopis Euromoney pravidelně mezi společnostmi působícími na realitním trhu.

„Segment financování nemovitostí je významnou součástí obchodní strategie naší banky. Sberbank CZ má silnou pozici zejména ve financování rezidenčních developerských projektů a mnohaleté zkušenosti s financováním komerčních center,“ uvedl tehdy Juraj Valkovič, šéf Sberbank pro financování realitních projektů v České republice.