Investoři se v Londýně zbavují ruských akcií. Cenné papíry zbrojařských firem prudce rostou

Tank značky Rheinmetall.

Tank značky Rheinmetall. Zdroj: Profimedia.cz

Na londýnské burze začal den výprodejem ruských akciových titulů
2
Fotogalerie

Hodnota rublu padá v reakci na přijaté sankce o desítky procent. Moskevská burza dnes zůstane zavřená. Mezitím v Londýně padá kurz akcií Sberbank o 70 procent. Naopak ropa a palladium zdražují. Kurz koruny oslabuje. Prudce posilují akcie německých zbrojovek.

Kurz ruské měny se na úvod nového týdne a pátý den bojů na Ukrajině výrazně propadá. Zatímco v závěru minulého týdne se americký dolar obchodoval okolo 84 rublů, dnes vyjde na zhruba 100 rublů. Ráno se kurz dostal až k metě 120 rublů. Rubl je vůči americké měně na historicky nejnižších úrovních.

Nepomohl ani krok ruské centrální banky, která razantně zvýšila klíčovou úrokovou míru z 9,5 procenta na rovných 20 procent. „Tento krok je nutný k podpoře finanční a cenové stability a k ochránění úspor občanů před znehodnocením,“ zdůvodnili ruští centrální bankéři svůj mimořádných počin. Podle nich se vnější podmínky pro ruskou ekonomiku „drasticky změnily“.

Ruské banky a další finanční instituce včetně ruské centrální banky budou sankcemi do značné míry odříznuty od globálního finančního systému. Centrální bance se mimo jiné ztíží přístup k jejím devizovým rezervám. Před zahájením války, konkrétně ke konci ledna, činila jejich celková výše okolo 630 miliard dolarů. Významná část těchto peněz je však uložená v západních zemích, například v cenných papírech či na bankovních účtech, a to v rezervních měnách, jako jsou americký dolar, euro, britská libra či čínský jüan. 

„Dopady do ruského finančního systému mohou být zničující. Velkou část dosavadních sankcí byl režim Vladimira Putina schopný ustát proto, že mohl rány ošetřit z masivních devizových rezerv. Pokud se možnost použít rezervy ztíží, jakékoliv nové kolo sankcí včetně vyřazení části finančního systému ze SWIFT bude bolet mnohonásobně víc,“ okomentoval dění hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. 

Obchodování s cennými papíry na moskevské burze v pondělí neproběhlo. Řada investorů včetně institucionálních se akcií ruských firem zbavuje na burze v Londýně. Kurz akcií Sberbank padá o 70 procent na přibližně 1,25 dolaru. Ještě přede dvěma týdny se akcie Sberbank obchodovaly okolo 15 dolarů. Akcie významné ropné firmy Rosněfť klesají dopoledne o zhruba 40 procent, plynárenské skupiny Gazprom o 20 procent. O 70 procent klesá cena akcií kyperské finanční skupiny TCS Group Holding, která ovládá ruskou Tinkoff Bank.

Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Výprodeji jsou na úvod týdne zasaženy i cenné papíry evropských bank. Ve Vídní klesá kurz akcií Raiffeisenbank International, která má významné aktivity v Rusku, o přibližně 15 procent. Od začátku roku již akcie „Raiffky“ odepsaly přes 40 procent.

Na pražské burze odepisují 10 procent akcie Erste Bank. Ta v závěru týdne uvedla, že v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině přímo nepůsobí, její podnikání ale může být mírně a nepřímo zasaženo vývojem finančního trhu. Banka také identifikovala klienty z řad velkých korporátů, jež mohou být potenciálně zasaženy sankcemi či omezujícími podmínkami, které vůči nim stanovily jednotlivé státy. 

Dvanáct procent ztrácejí kvůli aktivitám v Rusku, kde má 100procentně vlastněnou dceřinou banku, akcie italské skupiny UniCredit. 

Na druhou se daří na evropských burzách cenným papírům zbrojovek. Kurz akcií CZG-České zbrojovky roste na pražské burze o 12 procent a vyšplhal se na 580 korun. Je tak blízko rekordních hodnot. 

Akcie výrobce tanků a obrněných vozů Rheinmetall posílily ve Frankfurtu o více než 20 procent. Dokonce až o 55 procent šly v průběhu dne nahoru akcie firmy Hensoldt, která vyrábí elektronické senzory pro obranný průmysl. Cenné papíry německých firem reagují na oznámení tamní vlády, že okamžitě výrazně navýší výdaje na zbrojení.

O 10 procent sílí například i cenné papíry britské strojírenské a zbrojařské skupiny BAE Systems, 12 procent přidaly akcie francouzské skupiny Thales.

V reakci na poslední vývoj poskočila nahoru cena ropy. Severomořská ropa Brent se v pondělí odpoledne obchoduje okolo 101 dolarů, o zhruba tři procenta výš než v závěru minulého týdne. Rusko je významným producentem ropy a sankce mohou ohrozit dodávky na světové trhy. Ropovodem Družba teče ropa do České republiky.

O více než pět procent zdražuje i palladium. Jedna unce se obchoduje okolo 2500 dolarů. Rusko se na světové produkci palladia, které se využívá při výrobě katalyzátorů, podílí zhruba ze 40 procent.

Vyhrocenou geopolitickou situací je dnes opět zasažena česká měna. Oproti dolaru oslabuje skoro o dvě procenta na 22,30 koruny. Euro se dnes obchoduje okolo 25 korun a je tak asi o procento dražší než v pátek.