Aeroholding loni vydělal 2,6 miliardy, nejziskovější bylo letiště

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: E15 Stepan Bruner

Český Aeroholding loni vykázal hrubý provozní zisk (EBITDA) 2,6 miliardy korun. Tržby skupiny činily 11,8 miliardy korun. Vyplývá to z vůbec prvních výsledků, které firma zveřejnila. Aeroholding, který vznikl v roce 2011, zahrnuje České aerolinie či Letiště Praha.

Výsledky odrážejí skutečnost, že některé společnosti, například Letiště Praha, Czech Airlines Technics a České aerolinie, nebyly součástí skupiny po celý rok, ale začlenily se do ní až postupně v průběhu loňského roku, uvedla mluvčí skupiny Michaela Langronová.

„Ke zmíněnému výsledku přispělo v první řadě naplňování restrukturalizace skupiny, kdy se snížila provozní ztráta z letecké činnosti společností ve skupině,“ dodala Langronová. Detailní výsledky jednotlivých firem Aeroholding zatím nezveřejnil.

Nejvíce Českému Aeroholdingu vydělalo pražské letiště, ziskové byly i údržba letadel a handling. Prodělávají naopak Holidays Czech Airlines a také České aerolinie, kvůli jejichž záchraně Aeroholding vznikl. Ty byly sice loni oficiálně v zisku, ale jen díky převodu 12 letadel Airbus na společnost B.Aircraft ovládanou Aeroholdingem. Vyžádaly si to banky, které nákup letadel financovaly.

Aeroholding dokázal loni umořit další část svého dluhu, který tvoří hlavně půjčka od Evropské investiční banky na výstavbu terminálu II. pražského letiště a leasing letadel. Dluh meziročně poklesl o 950 milionů na 13,1 miliardy korun.

V souvislosti s restrukturalizací klesl loni počet zaměstnanců Aeroholdingu o zhruba 11 procent na necelých 4900, přičemž nejvíce zaměstnanců opustilo České aerolinie.

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy. Kromě Pražského letiště jsou jeho součástí České aerolinie, Holidays Czech Airlines a další bývalé dceřiné společnosti ČSA - Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a Czech Airlines Services, které poskytují personální služby.