Aeroholding poprvé vyplatí dividendu, stát získá půl miliardy

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Hynek Moravec, Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

Český Aeroholding, který vlastní pražské letiště a podíl v ČSA, plánuje za letošní rok vyplatit do státního rozpočtu dividendu půl miliardy korun. Za rok 2015 by to mohlo být až třikrát tolik. Šéf státem vlastněné společnosti Václav Řehoř to řekl Hospodářským novinám. Firma podle Řehoře také chce vydáním dluhopisů refinancovat úvěr od Evropské investiční banky.

„Letos bychom měli mít takové výsledky, které nám umožní vyplatit půl miliardy korun na dividendách do státního rozpočtu už v příštím roce,“ cituje deník Řehoře. Holding odhaduje, že jeho konsolidovaný provozní zisk před odpisy a daněmi za letošní rok bude 4,1 miliardy korun.

Dividenda v roce 2016 by mohla vzrůst až na 1,5 miliardy korun, uvedl Řehoř. Pražské letiště ani ČSA podle aeroholdingu dosud nikdy dividendu do státního rozpočtu neodvedly.

Řehoř, který aeroholding vede od letošního léta, plánuje příští rok vydat veřejně obchodovatelné dluhopisy. Jejich výnosem chce refinancovat úvěr 6,5 miliardy od Evropské investiční banky. „Dostaneme se k levnějšímu kapitálu a na nás to vytvoří bič z hlediska transparentnosti. Každé čtvrtletí všem ukážeme své výsledky, abychom přesvědčili, že si ty peníze zasloužíme,“ řekl Řehoř.

Skupina Český Aeroholding vloni vykázala konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) 2,2 miliardy korun při tržbách 16,3 miliardy korun. Předloni měla skupina EBITDA 2,6 miliardy korun. Čísla ale podle firmy nelze srovnávat, protože Letiště Praha a ČSA se do aeroholdingu začlenily teprve v průběhu předloňského roku.