Aeroholding převzal údržbu ČSA. Za miliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český aeroholding převzal pod svá křídla i poslední dceřinou společnost Českých aerolinií, tentokrát údržbu. Sto procent akcií společnosti Czech Airlines Technics převzal holding dnes, Českým aeroliniím za ně zaplatí téměř 1,1 miliardy korun.

Peníze aeroholding zaplatí z vlastních zdrojů ve třech splátkách do konce roku. Podle mluvčí Michaely Lagronové je částka dána hlavně hodnotou dlouhodobého majetku a velkých zásob náhradních dílů, na tyto dvě položky připadá zhruba 900 milionů korun.

Údržba je pátou dcerou holdingu, který vznikl před rokem. Nové uspořádání státních firem z leteckého byznysu má především zachránit České aerolinie a řadu činností, které se z nich vydělily právě do podoby dceřiných společností.

ČSA dostávají za prodej svých dcer holdingu nemalé peníze. Pod holding vedle údržby patří i charterová doprava Holidays Czech Airlines, odbavení Czech Airlines Handling a kontaktní centrum CSA Services. České aerolinie za tyto firmy dostaly (či ještě dostanou) skoro 2,4 miliardy korun. Kromě toho holdingová skupina převzala v březnu od ministerstva financí rovněž akcie Letiště Praha.

Czech Airlines Technics zajišťuje údržbu pro České aerolinie, jejími klienty jsou ale také další letecké společnosti z Evropy, Asie a severní Afriky. Firma zaměstnává téměř 800 lidí, za loňský rok vykázala zisk 4,35 milionu korun.