Aerolinkám se daří. Zisky přepravců bobtnají díky rostoucí ekonomice

Světové letecké společnosti mírně zvýšily odhad zisku a tržeb pro letošní rok. Odůvodnily to zesílením růstu globální ekonomiky na nejrychlejší tempo za šest let, což povede ke zvýšené poptávce po cestování. (ilustrační foto)

Světové letecké společnosti mírně zvýšily odhad zisku a tržeb pro letošní rok. Odůvodnily to zesílením růstu globální ekonomiky na nejrychlejší tempo za šest let, což povede ke zvýšené poptávce po cestování. (ilustrační foto) Zdroj: Martin Meluš

IATA nyní očekává, že úhrnný zisk členských přepravců převýší 31 miliard dolarů. (ilustrační foto)
SmartWings, Travel Service, ČSA, letiště, letectví
Malév, letectví, Maďarsko
Třikrát týdně do Pekingu a zpět. Praha se stává pro Číňany vstupní leteckou branou do Evropy.
Letadlo společnosti Ryanair
11
Fotogalerie

 Světové letecké společnosti mírně zvýšily odhad zisku a tržeb pro letošní rok. Odůvodnily to zesílením růstu globální ekonomiky na nejrychlejší tempo za šest let, což povede ke zvýšené poptávce po cestování. Nový výhled představilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu, které reprezentuje zhruba 265 leteckých společností s 83 procenty celkového objemu globální letecké přepravy

IATA nyní očekává, že úhrnný zisk členských přepravců převýší 31 miliard dolarů. V posledním výhledu z loňského prosince se očekával zisk necelých třicet miliard dolarů. Nová předpověď je stále pod loňskou úrovní, takže letošek zřejmě bude prvním rokem poklesu ziskovosti po šesti letech.

Tržby odvětví mají podle IATA letos dosáhnout 743 miliard dolarů. Před půl rokem sdružení odhadlo výnosy 736 miliard dolarů.

Růst světové ekonomiky by měl v letošním roce zrychlit na 2,7 procenta a napřesrok dosáhnout 2,9 procenta, odhadla dnes Světová banka. Sesterský Mezinárodní měnový fond v dubnu předpověděl, že tempo růstu globální ekonomiky letos vzroste na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta.

Video placeholde
Letiště Václava Havla Praha • Jiří Liebreich