Aerolinky Air France-KLM loni prudce snížily ztrátu

letadlo, KLM

letadlo, KLM Zdroj: klm.cz

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM loni navzdory poklesu tržeb a stávce pilotů výrazně snížila čistou ztrátu. Firma oznámila, že prodělala 198 milionů eur (5,4 miliardy korun) po ztrátě 1,8 miliardy eur v předchozím roce. Dodala, že hodlá urychlit snižování nákladů.

Za poklesem čisté ztráty stály mimořádné položky, například příjem z prodeje akcií rezervačního systému Amadeus. Společnost však upozornila, že dvoutýdenní stávka pilotů snížila její provozní zisk o 425 milionů eur. Celkové tržby podniku navzdory mírnému růstu počtu cestujících klesly o 2,4 procenta na necelých 25 miliard eur.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se snížil o 266 milionů eur na 1,589 miliardy eur. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,671 miliardy eur. Bez zahrnutí vlivu stávky pilotů však EBITDA stoupl o 159 milionů eur na více než dvě miliardy.

Aerolinky upozornily, že příznivé dopady nízkých cen ropy by v letošním roce mohly být kompenzovány špatnými podmínkami na některých trzích a nepříznivým vývojem měnových kurzů. Firma proto hodlá dosáhnout úspor v objemu od 250 do 300 milionů eur. Plánuje rovněž omezování investic a pomalejší snižování dluhu.