Aerolinky Air France-KLM snížily ztrátu. Plánují zvýšit tržní podíl

Airbus A350 (nahoře) a Boeing 787 Dreamliner

Airbus A350 (nahoře) a Boeing 787 Dreamliner Zdroj: Air France

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM snížila ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu na šest milionů eur, tedy 165 milionů korun ze 158 milionů eur před rokem, tedy 4,3 miliardy korun. Výsledek zahrnuje i rezervu 106 milionů eur pro ztrátu hodnoty v činnosti nákladní přepravy. Společnost zároveň hodlá v září představit nový plán Perform 2020 pro roky 2015-2020, který jí má pomoci zvýšit tržní podíl na úkor nízkonákladových konkurentů v Evropě.

Hrubý provozní zisk EBITDA skupiny za tři měsíce stoupl na 641 milionů eur z 510 milionů eur před rokem.Firma připustila, že podmínky na trhu byly složité. Šéf firmy Alexandre de Juniac uvedl, že skupina vzhledem k nečekaně pomalejšímu oživování poptávky výrazně sníží riziko ztrát v činnosti výhradně nákladní přepravy. Skupina také sdělila, že uvažuje o partnerství nebo restrukturalizaci v této divizi.

Společnost Air France-KLM vznikla v roce 2004 spojením francouzského leteckého přepravce Air France s nizozemským konkurentem KLM. Za německou Lufthansou je podle příjmů druhým největším evropským leteckým přepravcem.