Aerolinky Cathay Pacific zažily nejhorší začátek roku za devět let

Nákladní Boeing 747 aerolinek Cathay Pacific startuje z letiště v Melbourne

Nákladní Boeing 747 aerolinek Cathay Pacific startuje z letiště v Melbourne Zdroj: wikimedia.org

Hongkongské aerolinky Cathay Pacific, jeden z největších leteckých nákladních dopravců světa, prodělaly v pololetí 935 milionů hongkongských dolarů (2,44 miliardy korun). Firma tak vykázala nejhorší ztrátu prvního pololetí od krize okolo šíření choroby SARS v 2003.

Cathay uvedly, že poptávka po letecké nákladní dopravě poklesla o desetinu. Slabá byla především na klíčových trzích jako domovský Hong Kong, Čína a Evropská unie. Tržby v nákladní dopravě, tvořící čtvrtinu příjmů firmy, klesly o 7,6 procenta.

Se slabou poptávkou se ale potýkala i osobní doprava. Cathay Pacific tak vykázaly nejhorší výsledky od roku 2003, kdy se v Hong Kongu objevilo virové onemocnění SARS a téměř propukla jeho pandemie. Aerolinky tehdy za půl roku prodělaly 1,24 milionu hongkongských dolarů. Vůbec nejhorší pololetní výsledky Cathay ukázaly v druhé půli roku 2008, kdy prodělaly 7,9 miliardy hongkongských dolarů.

Na hospodaření se podepsaly i rostoucí náklady. Ceny paliva meziročně vzrostly o 6,5 procenta a nyní tvoří 42 procent všech nákladů dopravce. Výdaje na údržbu letadel stouply o 23 procent.

Akcie na špatné výsledky firmy zareagovaly prudkým poklesem o 7,7 procenta. Analytici předpokládají, že cenu budou dolů tlačit také snížené odhady celoročních zisků společnosti.

Cathay Pacific předpokládají, že poptávka na trhu nákladní dopravy se zlepší. Firma ale neuvedla, kdy by se tak mělo stát.