Aerolinky Etihad jsou poprvé od založení v zisku

Airbus A340 Etihad Airways

Airbus A340 Etihad Airways Zdroj: wikimedia.org

Etihad Airways se loni poprvé od zahájení provozu před osmi lety dostaly do černých čísel. Čistý zisk společnosti loni činil 14 milionů dolarů (264 milionů korun). Aerolinky finančně podporuje vláda emirátu Abú Zabí.

Výsledky jsou lepší, než firma čekala. Cílem aerolinek bylo vymanit se v loňském roce ze ztrát a vykázat nulový zisk. Údaje za předloňský rok firma nezveřejnila.

Příjmy se loni zvýšilo 36 procent na 4,1 miliardy dolarů. Zisk před zdaněním a odečtením úroků činil 137 milionů dolarů.

Vláda Abú Zabí založila Etihad v roce 2003 a zůstává jejich jediným majitelem. Společnost rapidně roste. Ve své flotile má 65 letadel a objednaných má dalších více než 100 strojů. V prosinci zvýšila svůj podíl v německých aerolinkách Air Berlin na 30 procent a stala se jejich největším samostatným akcionářem.

Etihad mají v současnosti přes 30 partnerských leteckých společností, odmítají ale vstup do jedné z velkých aliancí. Od loňského roku s Etihad spolupracují i České aerolinie, společnosti spolu nabízejí dálkové lety přes Abú Zabí. Arabské aerolinky jsou také označovány za možné zájemce o českého národního dopravce. Firma se netají tím, že i po koupi akcií Air Berlin má chuť dále růst.