Aerolinky JAL chtějí opětovně vstoupit na burzu

Boeing 777 Japan Airlines opouští letiště v Osace

Boeing 777 Japan Airlines opouští letiště v Osace Zdroj: wikimedia.org

Japan Airlines plánují získat primárním úpisem na tokijské burze 8,5 miliardy dolarů. To by z opakovaného vstupu japonských aerolinek udělalo největší primární úpis asijských burz letošního roku.

JAL uvedly, že svůj vstup na burzu chtějí uskutečnili 19. září, tedy ani ne tři roky poté, co se Japan Airlines staly japonskou největší nefinanční firmou, která vyhlásila bankrot. Opětovný vstup společnosti na burzu by tak byl velmi ojedinělým úspěchem japonské vlády, která aerolinky zachraňovala, ale zároveň sedí na značných ztrátách, které jí vznikly investicemi do Shinsei Bank a Azora Bank, které vláda zachraňovala v uplynulém desetiletí.

Vláda do JAL nalila na počátku roku 2010 350 miliard jenů, připravovaný úpis akcií na burze by měl vynést 663 miliard jenů. Investice japonské vlády by tak téměř zdvojnásobila. Za finanční rok 2011 JAP vykázala provozní zisk ve výši 204,9 miliardy jenů.

Úpis akcií JAL také otestuje apetit investorů po cenných papírech aerolinek. All Nippon Airways, hlavní rival JAL, chce získat vydáním nových akcií 175 miliard jenů ještě v průběhu měsíce sprna.

Spojené státy, Evropa i Asie zažívají mizerný rok co se týče burzovních IPO. Desítky vstupů na burzu byly zrušeny či odloženy kvůli rozkolísanosti trhů. Japonsko však, vzhledem k vlastní historii, nezažívá úplně nepovedený rok. Na burzu tam zatím od začátku vstoupilo již 25 společností, které získaly 1,7 miliardy dolarů.