Aerolinky loni přepravily 3,3 miliardy pasažérů, růst táhli dopravci z Asie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: London City Airport

Celosvětová poptávka po osobní letecké přepravě loni stoupla o 5,9 procenta, hlavně díky leteckým společnostem z Asie a Blízkého východu. Loňský růst byl nad desetiletým průměrem, který činí 5,6 procenta, a zrychlil z 5,2 procenta v roce 2013. Aerolinky přepravily 3,3 miliardy lidí, což je nový rekord.

Kapacita přepravy se loni zvýšila o 5,6 procenta. Obsazenost letadel pak vzrostla o 0,2 procentního bodu na 79,7 procenta, vyplynulo ze zprávy, kterou zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

„Celkově loni nastoupilo do letadel rekordních 3,3 miliardy cestujících, to je o 170 milionů více než v roce 2013. I když je jasné, že lidé budou ve stále větším počtu cestovat, v posledních měsících se objevily signály zmírnění podnikatelské důvěry, které se odrazily ve stabilizaci mezinárodní poptávky po cestování,“ uvedl ředitel IATA Tony Tyler.

Poptávka rostla ve všech regionech. Více než polovinou se na růstu podílely aerolinky z rozvíjejících se zemí, hlavně z oblasti Asie a Tichomoří a z Blízkého východu.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje zhruba 250 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 84 procenty. Mezi členy sdružení patří i České aerolinie.

Rostly mezinárodní i domácí lety
Mezinárodní letecká přeprava se zvýšila o 6,1 procenta, kapacita pak vzrostla o 6,4 procenta. Obsazenost letadel o 0,1 procentního bodu klesla a dostala se na 79,2 procenta. Přeprava na domácích trasách vzrostla o 5,4 procenta. Růst vykázaly všechny trhy v čele s Čínou a Ruskem. Kapacita přepravy na domácích trasách se zvýšila o 4,3 procenta a obsazenost o 0,7 procentního bodu na 80,6 procenta.