Aerolinky mohou účtovat poplatky za sedadlo či odbavené zavazadlo

Madridské letiště Barajas

Madridské letiště Barajas Zdroj: CC BY-SA 2.0: Javier Rodriguez

Aerolinky mají právo účtovat k ceně letenky další poplatky, například za odbavené zavazadlo, přednostní nástup do letadla či výběr sedadla. Dnes to konstatoval Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Ten svým rozsudkem podpořil španělského nízkonákladového leteckého dopravce Vueling, kterému španělské úřady udělily pokutu kvůli poplatku za odbavené zavazadlo.

Právě dodatečné poplatky představují pro nízkonákladové aerolinky významný a rostoucí zdroj příjmů, konkurenční dopravci či zákazníci je ale kritizují jako skryté poplatky, které zdánlivě levnou letenku výrazně prodraží.

„Španělská právní úprava, která žádá po aerolinkách přepravu odbaveného zavazadla bez dalších poplatků, odporuje unijnímu právu,“ uvedl soud s tím, že další poplatky jsou odůvodněné. „Zpracování a ukládání odbavených zavazadel očividně vede k dalším nákladům pro aerolinky, to ale není případ příručního zavazadla. Navíc rozsah odpovědnosti dopravce za poškození zavazadla je větší, když je zavazadlo odbaveno.“

Případ Vueling odstartovala v roce 2010 jistá Španělka, po které aerolinky při letu ze Španělska do Amsterodamu žádaly za odbavení dvou kufrů poplatek 40 eur (nyní kolem 1100 Kč). Žena se kvůli tomu obrátila na úřad pro ochranu spotřebitelů, který Vuelingu udělil pokutu 3000 eur. Španělský soud se ale následně obrátil na unijní tribunál s dotazem, zda příslušná španělská úprava neodporuje unijnímu právu.