Air Force One na prodej: USA draží bývalé prezidentské letadlo

DC9 z prezidentské letky, stejná jako dražený letoun

DC9 z prezidentské letky, stejná jako dražený letoun Zdroj: CC BY-ND 2.0: Jeffrey

Interiér DC9 z prezidentské letky
Interiér DC9 z prezidentské letky
Interiér DC9 z prezidentské letky
Interiér DC9 z prezidentské letky
První Air Force One, Douglas C-54 Skymaster
7
Fotogalerie
Americká vláda chystá dražbu jednoho z letadel, která se mohla pyšnit označením „Air Force One“. Vyvolávací cena McDonnellu Douglas DC9-32, se kterým několikrát cestoval i prezident Spojených států, je stanovena na 50 tisíc dolarů.

DC9 sloužila v prezidentské letce od roku 1975 do roku 2005. „Po třicet let, kdy bylo toto letadlo přiděleno 89. letce, létalo prezidentské mise, přepravovalo viceprezidenty, první dámy, ministry, senátory, generály, admirály a cizí hlavy států,“ uvádí vládní Správa všeobecných služeb na svém aukčním webu. Aukce se rozběhne 15. května a skončí 30. května. Letadlo má 32 sedadel v hlavní části kabiny a 10 dalších sedaček ve VIP části.

Letoun s imatrikulací N681AL na své palubě naposledy přivítal prezidenta v roce 1999, kdy s ním cestoval Bill Clinton. Letadlo stejného typu ale využívá i současný prezident Barack Obama k letům na letiště s krátkými drahami, kde nemůže přistávat obvyklý Air Force One, upravený Boeing 747.

Od roku 2005 stojí letadlo na letišti Phoenix/Mesa Gateway v Arizoně. Zájemci, kteří si jej chtějí před aukcí prohlédnout, musí složit zálohu 50 tisíc dolarů.

Myšlenka zvláštního letadla pro prezidenta Spojených států se zrodila v roce 1943 z obavy o bezpečnost hlavy státu na cestách během války. Vlastní prezidentské letadlo poprvé použil Franklin Delano Roosevelt v roce 1945 pro cestu na konferenci v Jaltě. Ve stejné době vzniklo i označení „Air Force One“, které se používá pouze když je prezident na palubě.

Letoun Douglas C-54 Skymaster používala prezidentská letka do roku 1961, postupně k němu ale přibývala další letadla. Od 60. let do konce století prezidenti mimo jiné používali Boeingy 707, v roli hlavního letounu pro cestování prezidenta je v roce 1990 nahradily současné Boeingy 747.