Air France začíná s plánovaným propouštěním, příští rok vyhodí tisíc lidí

Piloti Air France, ilustrační foto

Piloti Air France, ilustrační foto Zdroj: CTK

Letecká společnost Air France zruší v příštím roce necelých tisíc pracovních míst, tedy asi třetinu z počtu plánovaného pro léta 2016-17. Pokud se ale vedení francouzského přepravce dohodne s odbory na jiných možnostech úspor, může se firma v roce 2017 dalšímu propouštění vyhnout. Uvedl to dnes generální ředitel mateřské společnosti Air France-KLM Alexandre de Juniac.

Firma už oznámila, že v příštích dvou letech plánuje propustit asi 2900 zaměstnanců. Plán počátkem měsíce vyvolal ostré protesty zaměstnanců, které vyvrcholily fyzickým útokem na členy vedení. V Air France pracovalo ke konci loňského roku téměř 64 tisíc lidí.

Rušení míst v příštím roce se má odehrát formou dobrovolných odchodů, řekl de Juniac. Pokud se má společnost vyhnout dalšímu propouštění, bude se muset dohodnout s odbory na nových úsporách nejpozději do počátku příštího roku, dodal šéfa aerolinek podle agentury Reuters.

Dlouhodobé potíže

Air France se dlouhodobě potýká s ekonomickými potížemi a snaží se o restrukturalizaci a zvýšení produktivity. Po neúspěchu jednání s odbory pilotů, kteří jako jediná odborová skupina původní plán úspor odmítla, přišlo vedení s novým plánem snižování nákladů, jehož součástí je zrušení takřka pěti procent pracovních míst. Plán zahrnuje také omezení dálkových letů i počtu letadel.

„Plán B je rozvržen na roky 2016 a 2017. Pro rok 2016 je již v chodu. Pokud budou nadcházející jednání úspěšná, můžeme se vyhnout zavádění plánu B v roce 2017, což by znamenalo návrat k plánu A,“ řekl de Juniac v rozhovoru vysílaném rozhlasovou stanicí RTL a televizním kanálem LCI.

Vedení Air France bude o programu rušení míst diskutovat s odbory 22. října. Firma již odborům předala časový plán dalších jednání, řekl de Juniac. Air France je stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů. Na dlouhé vzdálenosti jí odebírají zákazníky expandující přepravci z Blízkého východu.