Akcionáři přilepšili Českým aeroliniím o 270 milionů

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

Mateřský Český aeroholding přilepšil v lednu Českým aeroliniím sumou 6,23 milionu dolarů. Serveru E15.cz, který informaci získal z důvěryhodného zdroje, číslo potvrdil mluvčí aeroholdingu Ivo Vysoudil.

Jde o takzvaný finanční příspěvek mimo základní kapitál, který by měl pomoci národnímu dopravci přežít tradičně slabší zimní sezonu. V přepočtu (i při uvážení rozptylu kurzu koruny k dolaru v lednu) jde o částku, která se blíží 150 milionům korun.

Na příspěvku se musel aeroholding shodnout s druhým velkým akcionářem - Korean Air. Na něj vychází dle akciového podílu suma pět milionů dolarů. Česká pojišťovna jako nejmenší akcionář se na příspěvku nepodílela. Aerolinie tak celkem dostaly zhruba 270 milionů korun.

O další injenkci aeroholdingu do ČSA psal počátkem týdne jako první deník Dnes, jehož zdroje hovořily o 120 milionech od státní matky. Korejci podle deníku nepošlou svůj díl do české firmy přímo, nýbrž poskytnou slevu z pronájmu dálkového stroje Airbus A330, který v barvách ČSA létá z Prahy do Soulu. Detaily ale Vysoudil nepotvrdil.

O další finanční podpoře Českých aerolinií se nicméně mluví už od konce léta. Šéf aeroholdingu Václav Řehoř počátkem října zmiňoval jako maximální částku 37 milionů dolarů (cca 800 milionů korun) za všechny akcionáře. Tehdy se ale uvažovalo o navýšení kapitálu. „To číslo se mění, mění se každý den a mění se směrem dolů,“ uvedl tehdy Řehoř.

Ztrátové ČSA jsou momentálně v procesu změny akcionářské struktury. Český aeroholding dnes vlastní 53,74 procent národního dopravce, Korean Air drží 44 procent a Česká pojišťovna 2,26 procenta. Ještě v prvním kvartále by ale měl 34 procent převzít tuzemský dopravce Travel Service. Podíl aeroholdingu se tím smrskne na 19,74 procenta, České aerolinie tak budou většinově privátní.

Výsledky firmy za loňský rok ještě nejsou známy, společnost ale čelila výrazným ztrátám na východních trzích. V Rusku přišla o pětinu pasažérů, na Ukrajině dokonce o 60 procent.