Americké aerolinie trápí tvrdá konkurence a vir zika

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Přepravce tíží vřava konkurenčního boje, neschopnost využít levnou ropu i virus zika.

Akcie zámořských aerolinií letos postihl horečný výprodej. Cenné papíry jsou nejlevnější od loňského července, jen letošek připravil sektor o 14 procent tržní hodnoty. Ztráty v letectví jsou tak oproti zbytku burzy dvojnásobné. Děje se tak za situace, kdy ceny ropy, významně ovlivňující náklady přepravců, leží poblíž desetiletého minima.

„Sílící konkurence z řad nízkonákladových přepravců tlačí ceny dolů, prudkého propadu cen ropy v posledních měsících navíc řada aerolinek nedokázala vzhledem ke konzervativním metodám zajištění adekvátně využít. V posledních týdnech mohl obavy přiživit i virus zika, a to i s ohledem na blížící se olympijské hry,“ soudí analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Komáří virus může vyjít aerolinky draho

Virus zika může pro americké aerolinky znamenat nemalé komplikace, relativně významná část jejich tržeb totiž pochází z Latinské Ameriky. Největší zámořský přepravce American Airlines generuje v hlavních destinacích na jih od Spojených států deset procent tržeb, nejvíce sází na region nízkonákladový byznys společnosti JetBlue, každý třetí inkasovaný dolar pochází právě ze zemí Jižní Ameriky.

„Faktory jako aktuálně zika působí obvykle krátkodobě, podobně jako dříve v minulosti SARS nebo ptačí chřipka,“ zdůrazňuje analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. Současný propad cen leteckých akcií prý může být zajímavou investiční nabídkou. „Akcie aerolinek představují unikátní nákupní příležitost,“ uvádí analytička Helane Beckerová z poradenské a investiční skupiny Cowen Group. Experti přirovnávají burzovní efekt viru zika k dřívější epidemii eboly.

„Akcie přepravců tehdy kvůli obavám o byznys rychle přišly o 16 procent, aby poté během následujícího půlroku o třetinu podražily,“ dodává Becker. Samotní přepravci zatím o dopadech viru zika do svých výsledovek nechtějí spekulovat, řada zámořských aerolinek nicméně umožnila klientkám z řad těhotných žen vrátit koupené letenky nebo přebookovat lety na pozdější termín.