Americký Boeing se chystá jednat o prodeji letadel do Íránu

Test nového letounu Boeing 737 MAX

Test nového letounu Boeing 737 MAX Zdroj: CTK

Spojené státy povolily výrobci letadel Boeing, aby jednal o prodeji svých letounů přímo s íránskými aeroliniemi. Delegace Boeingu se již chystá na návštěvu Íránu, aby tam jednala o možnosti spolupráce. Napsala to dnes íránská tisková agentura IRNA s odvoláním na šéfa íránské organizace pro civilní letectví.

Boeing podle organizace už poskytl jedné z íránských leteckých společností „technickou pomoc zaměřenou na zlepšení letové bezpečnosti“. Minulý měsíc organizace sdělila, že Írán pravděpodobně podepíše dohodu o koupi letadel od Boeingu.

IRNA uvedla, že zástupci Boeingu se na chystané návštěvě sejdou s činiteli íránského vlajkového přepravce Iran Air a dalších společností. Americká firma návštěvu potvrdila, opakovaně ale popřela, že by se na ní mělo jednat o prodeji letadel. Podle Boeingu se bude teprve diskutovat o možnostech spolupráce.

Počátkem roku byly uvolněny mezinárodní sankce proti Íránu, což zemi umožnilo zahájit modernizaci stárnoucí letecké flotily. Iran Air už podepsal dohodu o nákupu 114 letadel od evropského Airbusu a koupí dalších 20 letounů od francouzsko-italského výrobce ATR.

Írán a Západ se těší na vzájemný obchod. Zatím ale chybí peníze