Antimonopolní úřad zrušil SŽDC pokutu, po pěti letech je promlčená

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil dvoumilionovou pokutu, kterou měla za údajné chyby v zakázce na optimalizaci tratě v úseku od slovenské státní hranice přes Mosty u Jablunkova do Bystřice nad Olší zaplatit Správa železničních dopravních cest (SŽDC). Pokuta je už promlčená, vyplývá z webu úřadu.

Zakázka je z roku 2008, nově ÚOHS ale nemůže zkoumat tendr starší více než pěti let. V minulosti na tom měl dvojnásobnou lhůtu. ÚOHS původně SŽDC vinil z toho, že využila bez soutěže opčního práva na výstavbu průtahu Hrádkem, která souvisela s původní železniční stavbou. ÚOHS tvrdil, že k tomuto postupu nebyly splněny zákonné podmínky. V novém rozhodnutí se touto otázkou vůbec nezabýval.

„Z povahy věci nemůže být předmětem tohoto rozhodnutí přezkum toho, zda se zadavatel dopustil či nedopustil předmětného správního deliktu, jelikož odpovědnost za správní delikt zanikla,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Změna zákona

Případ SŽDC je další vysokou pokutou, kterou ÚOHS musel po změně zákona zrušit. Nedávno například zrušil půlmilionovou pokutu pro ministerstvo zemědělství za zakázku z roku 2007 na provoz serverové a komunikační struktury. Také v tomto případě plynula lhůta pro uložení pokuty. Úřad se už dál případem zabývat nebude a řízení zastavil.

Podle Evy Trávníkové z právní kanceláře LZ Tender s.r.o. změna zákona platí od loňského března. Podle důvodové zprávy k zákonu se lhůty jevily jako nadbytečně dlouhé, protože ukládání sankcí není primárním účelem zákona. „Z celého rozsahu novely vyplývá, že si právě úpravou dohledové části zákona ÚOHS zjednodušuje práci tím, že rozšiřuje okruh případů, kterými se nemusí zabývat nebo kde může řízení zastavit,“ uvedla Trávníková.