Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na měření rychlosti na D1, parametrům odpovídala jediná firma

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: profimedia.cz

Dálnice D1 u Ostředku
Dálnice D1 na okraji Prahy
dálnice, Rakousko
Dálnice D1 u Mirošovic
5
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) definitivně zrušil výběrové řízení na firmu, která měla Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dodat systém pro měření rychlosti na vybraných úsecích dálnic. ŘSD také nesmí podepsat smlouvu s vítězem tendru, vyplývá z webu ÚOHS rozhodnutí je pravomocné.

ŘSD vypsalo zakázku s předpokládanou cenou 25 milionů korun letos v lednu. Podle úřadu při stanovení podmínek tendru vytvořilo překážky hospodářské soutěže a porušilo zásadu zákazu diskriminace. Stanovené parametry odpovídaly pouze parametrům routeru Cisco, který tím byl zvýhodněn před ostatními.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti MOVYS. Obsahem zakázky je dodávka pěti sad pro měření úsekové rychlosti v lokalitách probíhající dálniční rekonstrukce, včetně instalace, zprovoznění, servisu a demontáže.

Jedná se o systém, který bude automaticky zaznamenávat projíždějící vozidla na dvou definovaných řezech, instalovaný na stávajících mýtných branách nebo mobilních konstrukcích a vypočítávat jejich okamžitou a úsekovou rychlost.

V současnosti ŘSD měří rychlost zatím na prvním úseku mezi Psáři a Souticemi. Během roku se počet kontrolovaných míst měl rozrůst na pět v souvislosti s tím, jak se ŘSD podaří vysoutěžit nová měřicí zařízení. Ministerstvo dopravy počítalo s umístěním těchto zařízení mimo jiné na uzavírkách na D1 u Jihlavy, Velkého Meziříčí a Humpolce.