Automobilce BMW se i letos daří, důvodem je i mapová služba HERE

BMW řady 5 Touring

BMW řady 5 Touring Zdroj: Autorevue.cz

BMW osvěží řadu 6. Připravilo limitovanou edici M Sport
Elektromobil BMW
BMW řady 5 Touring
BMW řady 5 Touring
BMW řady 5 Touring
6
Fotogalerie

Čistý zisk německého výrobce automobilů a motocyklů BMW v prvním čtvrtletí vzrostl o 31 procent na 2,15 miliardy eur (57,6 miliardy korun). S dalším růstem počítá automobilka podle dnešního prohlášení i po zbývající část roku, přestože americký automobilový trh se již dostal na svůj vrchol a v Evropě se čeká zpomalení růstu.

Již minulý měsíc automobilka oznámila, že její hrubý zisk v prvním čtvrtletí stoupl o 27 procent na 3,01 miliardy eur a tržby o 12 procent na 23,5 miliardy eur. Z toho tržby v automobilovém segmentu se zvýšily o deset procent na 20,69 miliardy eur.

Prodej aut v prvním čtvrtletí vzrostl o 5,3 procenta na rekordních 587 237 vozů. BMW vlastní také značky Mini a Rolls-Royce. Prodej motocyklů se zvýšil o 5,5 procenta na 35 636.

K růstu zisku přispělo i zhodnocení podílu BMW v mapové službě HERE po zprávě, že 15 procent této firmy koupil americký výrobce polovodičů Intel. Hodnota podílu BMW v HERE, kterou spoluvlastní další německé automobilky Daimler a Volkswagen, se tím zvýšila o 183 milionů eur. Zisk podpořily také další mimořádné zisky související s přeceněním majetku a vyšší zisk z čínského společného podniku.

Automobilka potvrdila svůj cíl na celý letošní rok, ve kterém počítá s mírným růstem zisku automobilové divize a prodeje aut, který bude opět rekordní. Letos a příští rok chce dodat na trhy zhruba 40 nových a modernizovaných modelů.