Automobilka Tesla čelí obviněním z porušování práv zaměstnanců

Tesla, ilustrační foto

Tesla, ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Tesla, ilustrační foto
Tesla, ilustrační foto
Tesla, ilustrační foto
Tesla, ilustrační foto
Tesla, ilustrační foto
10
Fotogalerie

Americká Národní rada pro pracovní vztahy (NLRB) podala stížnost na výrobce elektromobilů Tesla kvůli obviněním z porušování práv zaměstnanců. Automobilka však tato obvinění označuje za neopodstatněná.

Podle stížnosti NLRB porušuje Tesla práva zaměstnanců tím, že po nich požaduje podpis důvěrné dohody, která jim brání veřejně mluvit o podmínkách a bezpečnosti práce. Úřad rovněž vyšetřoval obvinění ze zastrašování zaměstnanců, píše agentura Reuters.

Podle serveru deníku USA Today někteří zaměstnanci automobilky tvrdí, že jsou nuceni pracovat dlouhou dobu za nízkou mzdu a v nebezpečných pracovních podmínkách.

Stížnost NLBR by spolu s rostoucím neklidem mezi zaměstnanci podle listu The Wall Street Journal mohla automobilce způsobit problémy v době, kdy zahajuje výrobu nového elektromobilu Model 3. Ten má díky nízké ceně oslovit širší spektrum spotřebitelů.

Generální ředitel Elon Musk v létě uvedl, že firma má již 500 tisíc rezervací na Model 3 a chce co nejrychleji navýšit výrobu. Základní cena elektromobilu Model 3 byla stanovena na 35 tisíc dolarů (zhruba 860 tisíc korun).

Tesla již vyrábí dva modely s elektrickým pohonem, a to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, které jsou ale výrazně dražší.

Video placeholde
Elektromobil Tesla, model X P 90D • Jiří Liebreich