Tesla se rozhodla vybudovat největší úložiště energie na světě

Tesla se rozhodla vybudovat největší úložiště energie na světě

Tesla se rozhodla vybudovat největší úložiště energie na světě Zdroj: VTM.cz

Tesla oznámila, že v Austrálii vybuduje zařízení zvané Powerpack. To bude součástí Hornsdale Wind Farm, která se nachází nedaleko Jamestownu.

Powerpack představuje kompletní systém pro skladování energie generované větrnými turbínami. Jeho výkon by měl podle dostupných informací činit 100 MW/129 MWh. Očekává se, že zvýší spolehlivost sítě v Jižní Austrálii tím, že do ní bude dodávat energii ve špičce.

„Po svém dokončení v prosinci 2017 bude tento systém největším projektem lithium-iontového akumulátorového úložiště na světě a poskytne dostatek energie pro více než 30 000 domácností,“ uvádí oficiální tisková zpráva.

Elon Musk je touto dohodou samozřejmě nadšen. Na svém Twitteru už se pochlubil tím, že se bude jednat o vůbec nejvýkonnější akumulátorový systém. Radost má nicméně i jihoaustralský premiér Jay Weatherill, který očekává, že tato „mimořádná spolupráce“ pomůže snížit cenu elektřiny.

„Jde o budoucnost našeho národního trhu s energií a oči celého světa budou sledovat naše vůdcovství v této oblasti,“ řekl o Powerpacku v rozhovoru pro Sydney Morning Herald.

Další zajímavosti ze světa vědy a techniky najdete na VTM.cz >>>