AŽD dodá zabezpečovací zařízení pro hlavní nádraží v Bělehradě

nádraží, ilustrační foto

nádraží, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Společnost AŽD Praha se bude podílet na modernizaci hlavní železniční stanice v srbském Bělehradě. Firma podepsala smlouvu na dodávku a instalaci zabezpečovacího zařízení v této stanici. Hodnota kontraktu AŽD je 4,2 milionu eur (116,3 milionu korun), upřesnil mluvčí firmy Jiří Dlabaja.

AŽD v tendru vyhlášeném Železnicemi Srbska zvítězilo v konsorciu šesti společností. Železniční stanici Bělehrad Centrum zmodernizují za 25,77 milionu eur. V čele konsorcia stojí největší srbská stavební a technologická společnost Energoprojekt Holding, uvedla AŽD. Stanice podle AŽD bude pod obrovskou betonovou deskou, na které Železnice Srbska plánují v dalších letech vybudovat komerční centrum.

V budoucnu se bude česká firma v Srbsku podílet na modernizaci přibližně 108 kilometrů trati Niš-Dimitrovgrad v celkové hodnotě asi 200 milionů eur, uvedl ředitel zahraničního obchodu a marketingu AŽD Petr Žatecký.

AŽD Praha zaměstnává 1500 lidí. V železniční dopravě se podílí na modernizaci tuzemských železničních tratí i zahraničních železnic. V minulosti dodala zabezpečovací systémy například do Černé hory, Litvy, Turecka a USA. V silniční dopravě se zaměřuje na vývoj kamerového systému. Ve fiskálním roce 2012/2013 zvýšila zisk po zdanění na 230 milionů při tržbách 4,7 miliardy korun.