Babiš k propouštění v ČSA: Aerolinky potřebují navýšit kapitál

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

České aerolinie potřebují navýšit kapitál. Ministerstvo financí o tom jedná s ostatními akcionáři. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš (ANO) v reakci na nové kolo propouštění zaměstnanců aerolinií, proti kterému se už postavily odbory. Stát ale jako budoucí menšinový vlastník má v současnosti podle ministra slabou pozici. Podle Českého Aeroholdingu, jehož prostřednictvím stát do vedení ČSA promlouvá, změny v hospodaření přinášejí výsledky. Za léto ČSA po letech vykážou čistý provozní zisk.

Restrukturalizační plán, který na začátku letošního září na valné hromadě jednomyslně schválili všichni akcionáři ČSA, počítá s udržením stávajících výnosů a snížením nákladů. Některé kroky restrukturalizačního plánu zejména na straně výnosů, například systém jednosměrných letenek nebo změny v letovém řádu a dopravní síti společnosti včetně ruského trhu, už podle Jakuba Puchalského z Českého Aeroholdingu přinesly první výsledky.

„ČSA vykážou poprvé za několik posledních let čistý provozní zisk za celou letní sezónu,“ sdělil dnes Babiš. Souběžně s restrukturalizací podle něj všichni akcionáři jednají o investicích do ČSA.

Za ekonomický stav Českých aerolinií jsou podle Babiše odpovědné předchozí vlády ČSSD a ODS. Zároveň připomněl, že stát v dopravci drží pouze pětinový podíl, a jeho vyjednávací pozice tak není vůči ostatním akcionářům příliš silná. Za to podle něj nese odpovědnost kabinet expremiéra Petra Nečase, který umožnil společnosti Korean Air při nákupu 44 procent akcií ČSA využít opci na odkup dalších akcií vlastněných státem.

Kalousek má opačný názor

Opačný názor na loňskou dohodu s korejským dopravcem má Babišův předchůdce na ministerstvu financí v Nečasově vládě Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj bylo nalezení strategického partnera pro ČSA záchranou. „Kdyby nedošlo k privatizaci, museli bychom dát ČSA do likvidace už před třemi lety,“ řekl Kalousek. Dodal, že největší hospodářský propad aerolinie zaznamenaly za vlády Stanislava Grosse (ČSSD).

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké přepravce, v poslední době ale měly velké hospodářské těžkosti, které vyústily až v loňský prodej velké části akcií firmy do rukou Korean Air. V roce 2010 čítala flotila ČSA pět desítek letadel a aerolinie zaměstnávaly zhruba 3300 lidí.

Aerolinky ve ztrátě

Ke konci letošního srpna zaměstnávaly ČSA podle mluvčího aerolinek Daniela Šabíka více než 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčí a téměř 270 pracovníků v administrativě. V současnosti se ČSA chystají propouštět 70 pilotů, 150 palubních průvodčích a asi 60 administrativních pracovníků.

Pokud Evropská komise a antimonopolní úřady v Izraeli, Rusku a na Ukrajině posvětí prodej 34 procent akcií ČSA tuzemské společnosti Travel Service, bude největším akcionářem tuzemských aerolinií korejský dopravce Korean Air se 44 procenty. Stát prostřednictvím Českého Aeroholdingu bude držet 19,74 procenta a 2,26 procenta připadne na Českou pojišťovnu. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.