Bezplatné cestování vlakem na Slovensku přitáhlo tisícovky Čechů

Lokomotiva Škoda 109 E2 pro slovenské dráhy

Lokomotiva Škoda 109 E2 pro slovenské dráhy Zdroj: Skoda Transportation

Možnost cestovat zdarma ve státem dotovaných vlacích na Slovensku zaujala tisícovky obyvatel Česka. Češi jsou zároveň nejpočetnější skupinou cizinců, kteří se do slovenského systému bezplatného cestování vlakem zaregistrovali. Vyplývá to z údajů státního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Bezplatnou přepravu dětí, studentů, seniorů či osob, které pobírají například invalidní nebo sirotčí důchod, zavedla levicová vláda premiéra Roberta Fica před rokem coby jedno z opatření ze sociálního balíčku na zvýšení životní úrovně obyvatel. Cestovat ve většině vlaků zdarma v zemi mohou nejen Slováci, ale i občané ostatních států EU, kteří patří do zmiňovaných kategorií cestujících. Podmínkou je registrace do systému ZSSK.

Dříve v tomto měsíci evidovala ZSSK přes 20 tisíc platných registrací cizinců na bezplatnou dopravu. Z tohoto počtu bylo 17 027 Čechů, kteří na Slovensku dlouhodobě tvoří nejpočetnější skupinu zahraničních turistů.

Zavedení bezplatné přepravy vybraných skupin cestujících ve vlacích se odrazilo v nárůstu počtu přepraných pasažérů ZSSK o zhruba 21 procent. Státní dopravce přepravil za první tři čtvrtletí 41,3 milionu lidí. Cestující, kteří za jízdenku nemuseli zaplatit, tvořili u ZSSK 43 procent ze všech přepravených cestujících v státem dotovaných vlacích.

Třetina Slováků

ZSSK dohromady eviduje dohromady přes 847 tisíc lidí, kteří mohou na pětimilionovém Slovensku využít bezplatné cestování ve vlacích. Do systému se tak zaregistrovala více než třetina Slováků, jež podle odhadu splňují kritéria pro přepravu zdarma.

Možnost bezplatného cestování se vztahuje také na regionální železniční trať mezi Bratislavou a Komárnem, kde státem dotovanou přepravu lidí zajišťuje český soukromý dopravce RegioJet.

Dopravce na této lince navzdory zvýšení počtu přepravených pasažérů za první tři letošní čtvrtletí o bezmála čtvrtinu na 1,78 milionu lidí zaznamenal propad tržeb o 21,5 procenta na 1,41 milionu eur (38 milionů korun), vyplývá z údajů, které ČTK poskytl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Třicet milionů eur

Náklady spojené s bezplatnou přepravou cestujících má stát vlakovým dopravcům proplácet. ZSSK uvedla, že od státu má na tento rok na provoz dotovaných vlaků vyčleněných o 12 milionů eur více než loni a že konečná suma dotace bude známá po skončení roku. Podle odhadu RegioJetu výpadek tržeb státního dopravce z důvodu zavedení cestování zdarma pro vybrané skupiny pasažérů může dosáhnout až přibližně 30 milionů eur ročně.

Systém bezplatného cestování ve vlacích se nevztahuje na spoje, které dopravci provozují na vlastní komerční riziko. U ZSSK jde o vlaky vyšší kategorie InterCity na trase mezi Bratislavou a Košicemi, na které provozuje dálkové vlaky bez státních dotací i RegioJet.