Blanka se otevře o den dříve. V komorní atmosféře a bez formule

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Tunelový komplex Blanka bude oficiálně otevřen a zprovozněn v sobotu 19. září. Původní termín byl stanoven na neděli 20. září. Důvod změny termínu nechtěl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).komentovat, oficiálně chce totiž Praha přesný čas otevření zveřejnit v pátek 11. září.

Informaci o změně jako první přinesl deník Metro. Problematický tunel stál 37 miliard, včetně napojení na Strahovský tunel pak 43 miliard korun.

Vedení města chystá na 19. září pouze komorní akci, která bude spojena s přestřižením pásky u vjezdu na Letné. Hned poté tunelem projedou první auta. Otevření tak nebude provázet průjezd vozu formule, elektromobilu ani průlet miniletadla, o čemž se dříve mluvilo. Dolínek minulý týden uvedl, že podobné akce by byly „výsměch Pražanům.“

Řidiči měli tunelem jezdit už v roce 2011

Harmonogram otevření Blanky chce vedení města prezentovat v pátek 11. září na tiskové konferenci. Technici nyní dokončují komplexní dopravní a bezpečnostní zkoušky.

Šestikilometrový tunelový komplex, který je součástí městského okruhu, měl původně řidičům sloužit už v roce 2011. Vedení města ale otevření několikrát odsunulo. Stavbu, jejíž základní kámen pokládal někdejší primátor Pavel Bém (ODS), od začátku provází řada problémů - od soudních pří, přes prodražování, až po propady půdy.

Pavel Páral: Blanka je hotová, zapomeňte