Bodový systém slaví deset let, chystá se jeho zpřísnění

Dopravní policie

Dopravní policie

Téměř před deseti lety, 1.července 2006, vešel v platnost nový způsob trestání dopravních přestupků. Od té doby řidiči za závažnější přestupky neobdrží pouze pokutu, ale také zápis do bodového systému. A právě na tento systém doplatilo již téměř 40 tisíc řidičů, kteří se během uplynulých deseti let vybodovali.

Přesně 39.507 řidičů dosáhlo maximální hranice dvanácti bodů a bylo jim za jejich prohřešky v silničním provozu odebráno řidičské oprávnění. Na pravidla bodového systému tak doplatilo 0,6 procenta všech držitelů řidičských průkazů. Alespoň jeden trestný bod od uvedení systému obdržel každý dvanáctý řidič.

Podle Martina Faráře, vedoucího oddělení Besip, bodový systém jednoznačně přispívá k vyšší bezpečnosti na českých silnicích. Podle Faráře mají řidiči díky jasně vymezenému systému větší povědomí o tom, jak by se měli na silnicích chovat. Bodový systém tak nepůsobí pouze jako systém trestů, ale rovněž jako preventivní opatření, které řidiče odrazuje od případného nebezpečného chování.

Účinnost bodového systému však nebyla okamžitá. Hned v roce 2007 totiž počet usmrcených osob na tuzemských silnicích vzrostl přibližně o pětinu, množství obětí začalo postupně klesat až od roku 2008. Vývoj se obrátil v roce 2014, kdy čísla ve statistikách začala znovu pomalu růst. i přesto se však nadále pohybují v historických minimech.

S desetiletým výročím účinnosti plánuje ministerstvo dopravy jeho rozsáhlou úpravu. Ta se má zaměřit na zpřísnění závažných přestupků, jako jsou jízda pod vlivem alkoholu, vjetí na železniční přejezd přes zákaz nebo způsobení nehody se závažným zraněním. Maximální výše pokuty by například u řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, řízení bez patřičného oprávnění nebo při způsobení závažné nehody měla vzrůst z nynějších 50 tisíc korun na 75 tisíc.

Úprava bodového systému se však nebude týkat jen zpřísnění a změny sazeb pokut. Nově by měli mít řidiči možnost zjistit si stav svého bodového konta pomocí webu ministerstva dopravy. Na něm řidič vytvoří požadavek a výpis obdrží buď e-mailem nebo sms zprávou.