Boeing 737 MAX dostane příští týden povolení k provozu na území EU

Boeing 737 MAX absolvoval loni v USA nové testy

Boeing 737 MAX absolvoval loni v USA nové testy Zdroj: Reuters

Boeingy 737 MAX American Airlines odstavené na letišti v Tulse
Odstavené Boeingy 737 MAX
Boeing 737 MAX absolvoval loni v USA nové testy
Boeing 737 MAX absolvoval loni v USA nové testy
Boeing 737 MAX absolvoval loni v USA nové testy
8
Fotogalerie

Letadla Boeing 737 MAX zřejmě už příští týden dostanou povolení k obnově komerčního provozu na území Evropské unie. Řekl to šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví Patrick Ky. Právě tento úřad o povolení rozhoduje. Letadla nesměla do vzduchu po dvou tragických nehodách, které odhalily softwarovou chybu. Ve Spojených státech a v některých dalších zemích už Boeing povolení k obnově provozu těchto strojů dostal.

„Dostane povolení létat od příštího týdne,“ řekl podle agentury Reuters Ky při videokonferenci s médii. Stroje 737 MAX budou moci podle něj létat, pokud budou splňovat podmínky EASA a jeho piloti absolvují výcvik. Jednou ze změn, kterou si unijní regulátor vnutil, je nová certifikace stabilizačního systému MCAS. U něj se zjistilo, že patrně sehrál klíčovou úlohu při tragických nehodách.

Provoz letadel Boeing 737 MAX byl v březnu 2019 přerušen po nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Systém stabilizace letu MCAS při nich kvůli vadnému senzoru tehdy letadla opakovaně posílal prudce dolů a posádka nedokázala nad letounem udržet kontrolu.

Minulý měsíc se Boeing 737 MAX po schválení změn od amerického Federálního úřadu pro letectví vrátil do provozu ve Spojených státech. Stroj už smí létat rovněž v Brazílii a ve středu by se měl vrátit na nebe i v Kanadě.