Češi mají osmý nejsilnější pas na světě. Bez víz se dostanou do 184 zemí

S českým cestovním pasem se lidé dostanou bez víza do 184 zemí světa.

S českým cestovním pasem se lidé dostanou bez víza do 184 zemí světa. Zdroj: Profimedia

Český pas je tak vůbec jedním z nejsilnějších cestovních dokladů na světě.
Nejsilnějším pasem světa zůstává ten japonský.
3
Fotogalerie

Ačkoli se Češi a nejen oni budou muset v příštích letech zřejmě prokazovat před nástupem do letadla potvrzením o očkování či o testu, víza do většiny zemí na světě mít nemusejí. Spolu s Řeckem, Maltou a s Austrálií má totiž Česko osmý nejsilnější pas na světě, díky kterému se jeho obyvatelé dostanou bez potíží do 184 zemí. Vyplývá to z žebříčku nejužitečnějších cestovních dokladů, který každoročně sestavuje britská poradenská firma Henley & Partners.

Česko si tak o jednu příčku polepšilo, loni země skončila devátá. Na prvním místě je už čtvrtý rok za sebou Japonsko, bez víza nebo s jednoduchou žádostí o vízum na místě, takzvaným visa-on-arrival, se Japonci dostanou do 191 zemí světa. Na druhém místě následuje Singapur, o třetí místo se dělí Německo s Jižní Koreou. Do první desítky patří další evropské státy, Spojené státy americké, Austrálie a Nový Zéland.

Asijské země začaly žebříčku dominovat poměrně nedávno, dříve vládly především země Evropské unie, Velká Británie a USA. „Odborníci se domnívají, že asijské země budou svoji pozici posilovat i s ohledem na to, že se rychleji vypořádávají s pandemií koronaviru,“ uvádí zpráva Henley & Partners.

V praxi to znamená, že přestože Britové a Američané mají podle tohoto žebříčku sedmý nejsilnější pas na světě s přístupem do 185 destinací, fakticky je to kvůli koronavirovým restrikcím o 70 až 75 zemí méně. Obě země se nyní potýkají s rekordními nárůsty počtu nakažených nemocí COVID-19.

V minulém roce došlo podle britské firmy jen k několika málo dohodám o bezvízovém styku. Za pozornost stojí například dohoda mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem. Emiráty se dostaly na šestnácté místo, ještě v roce 2006 byly přitom na 62. místě s jednoduchým přístupem pouze do 35 zemí, upozornila v analýze žebříčku CNN.

„Ještě před rokem to vypadalo, že celosvětová mobilita bude nadále růst, zvýší se cestovní svoboda a držitelé silných pasů budou moci vstoupit do více zemí,“ uvádí Christian H. Kaelin, zakladatel žebříčku. Globální lockdown podle něj všechny předpovědi smazal.

Podle Kaelina nelze očekávat, že se svět vrátí do předpandemických kolejí už v příštích letech. Cestovatele čeká řada restrikcí, od očkování po testy.

Nejsilnější pasy na světě v roce 2021

1. Japonsko (191 destinací)

2. Singapur (190)

3. Jižní Korea, Německo (189)

4. Itálie, Finsko, Španělsko, Lucembursko (188)

5. Dánsko, Rakousko (187)

6. Švédsko, Francie, Portugalsko, Nizozemsko, Irsko (186)

7. Švýcarsko, USA, Velká Británie, Norsko, Belgie, Nový Zéland (185)

8. Řecko, Malta, Česká republika, Austrálie (184)

9. Kanada (183)

10. Maďarsko (181)

Nejslabší pasy na světě v roce 2021

103. Severní Korea (39 destinací)

104. Libye, Nepál (38)

105. Palestinská teritoria (37)

106. Somálie, Jemen (33)

107. Pákistán (32)

108. Sýrie (29)

109. Irák (28)

110. Afghánistán (26)