Boeing posiluje partnerství s japonskými dodavateli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: express000 via Flickr

Americký výrobce letadel Boeing se dohodl s konsorciem pěti japonských společností, že budou dodávat 21 procent součástek nejnovějšího modelu Boeing 777X. Vedle dosavadních partnerů Mitshubishi a Kawasaki se dohoda s Boeingem týká také firem Fuji, ShinMaywa a Niippi Corp. Jak uvádí agentura Bloomberg, japonské firmy budou dodávat například části trupů a podvozků, palubní přepážky či dveře do nákladních i osobních částí letadel.

„Tato dohoda rozšiřuje naše strategické partnerství pro dekády, které přijdou, uvedl šéf Boeing Japan George Maffeo. Boeing má totiž v Japonsku dlouhodobě dobrou pozici a tamní firmy se již v podobném rozsahu podílejí na výrobě jiných modelů. Jak ale upozorňuje agentura Reuters, u nové dohody podíl japonských firem nedosahuje míry, které se dodavatelům ze země vycházejícího slunce dostalo u letounu 787 Dreamliner.

Na stavbu karbonového stroje, včetně kupříkladu křídel, Japonci přispívají 35 procenty. Experti navíc dodávají, že pozice tamních firem při získávání leteckých zakázek bude stále obtížnější.
Model 777X je nástupcem populárního stroje 777. Zákazníkům zatím výrobce nabídl variantu 777-8X, model 777-9X je ve vývoji.