Boeing prodá Íránu stovku letounů za 600 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Test nového letounu Boeing 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
6
Fotogalerie
Americký výrobce letadel Boeing podepsal s íránským vlajkovým přepravcem Iran Air předběžnou dohodu o prodeji svých letadel. Boeing to dnes sdělil agentuře AP bez dalších podrobností. Smlouva, která podle informací z Íránu zahrnuje nákup asi stovky letounů až za 25 miliard dolarů (600 miliard korun), bude největším obchodem mezi Íránem a USA od islámské revoluce a obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu v roce 1979.

Boeing uvedl, že dohodu o budoucí smlouvě podepsal „se souhlasem americké vlády po potvrzení, že Írán splnil své závazky v rámci jaderné dohody z loňského léta“. Firma dodala, že každou další obchodní smlouvu s Íránem bude předkládat ke schválení Washingtonu.

Počátkem roku byly uvolněny mezinárodní sankce proti Íránu, uvalené za jeho jaderný program, což zemi mimo jiné umožnilo zahájit modernizaci stárnoucí letecké flotily. Společnost Iran Air už podepsala dohodu o nákupu 118 letadel od evropského Airbusu a dalších 20 letounů koupí od francouzsko-italského výrobce ATR.

Iran Air nedávno uvedla, že chce koupit letouny Boeing 737 nové generace i stroje Boeing 777. Íránský ministr dopravy Abbás Ahmad Achúndí dnes řekl, že dohoda mezi Íránem a Boeingem by mohla mít hodnotu až 25 miliard dolarů, tedy zhruba stejnou jako kontrakty s evropským konkurentem Airbus. Pokud obě strany sjednají konečnou dohodu, mohly by první letouny Boeingu dorazit do Íránu v říjnu, dodal ministr.