Boj o železnici vyhráli Rusové, Ukrajina ve sporu u WTO propadla

koleje, ilustrační

koleje, ilustrační Zdroj: Profimedia

Ukrajina zřejmě z velké části neuspěla u Světové obchodní organizace (WTO) se svým sporem vůči Rusku kvůli obchodu se železničním zařízením. Panel sestavený WTO pro řešení sporu zamítl mnoho argumentů Ukrajiny ve stížnosti na Rusko, které odmítlo dovoz ukrajinského železničního zařízení. To je pro Kyjev velkým vývozním artiklem. Obě strany se proti rozhodnutí mohou odvolat do 60 dnů, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina podala stížnost k WTO v roce 2015 poté, co Rusko pozastavilo proces certifikace a posuzování shody pro ukrajinské kolejové vozy, železniční výhybky a další železniční zařízení, protože to podle Ukrajiny ve skutečnosti byla jen záminka pro zákaz dovozu. Tým WTO složený ze tří členů, který měl na starosti zhodnotit stížnost, však uvedl, že Ukrajina neprokázala, že by Rusko systematicky blokovalo dovoz jejích železničních produktů.

Lokomotivy, železniční vozy a další železniční zařízení byly nejhodnotnějším vývozním artiklem Ukrajiny do Ruska v roce 2011, tedy před diplomatickým odcizením dvou bývalých spojenců. Celkový vývoz Ukrajiny do Ruska v roce 2011 činil 19,8 miliardy USD (432,6 miliardy korun), z toho železniční zařízení představovalo 3,2 miliardy USD. Hodnota železničního vývozu se poté prudce propadla a v posledních třech letech dosahovala méně než 150 milionů dolarů.

WTO rozhodla, že vzhledem k bezpečnostní situaci mělo Rusko právo neposílat své inspektory na Ukrajinu, aby zde ověřili, zda ukrajinský vývoz je v souladu s ruskými normami. Rusko jako důvod, proč nepošle své inspektory na Ukrajinu, uvedlo, že se obává o jejich životy.

"Panel plně souhlasil s ruským postojem a uznal, že zde nebylo systematické omezení dovozu ukrajinského zařízení ze strany Ruska," uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo obchodu a hospodářství.

Nicméně panel také uvedl, že Rusko mohlo uskutečnit inspekce mimo ukrajinské území a Rusko porušilo pravidla, když neuznalo certifikáty pro ukrajinské zařízení vydané Běloruskem a Kazachstánem, které jsou jeho partnery v obchodním bloku nazvaném Euroasijská hospodářská unie (EAHU).

"Pokud se jedná o tzv. neuznání certifikátů vydaných příslušnými úřady dalších členských států EAHU, Rusko zamýšlí jednat zcela v souladu se smluvní základnou EAHU a technickými předpisy unie," dodalo Rusko.