Brusel povolil elektroniku během celého letu, testuje datové přenosy

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Mobilní telefony, tablety a další přístroje už nemusí být vypnuté během pojíždění, vzletu a přistání, potvrdila evropská agentura EASA. Elektronická zařízení musí být přepnutá do módu „letadlo“. Novinku ještě musí do svých pravidel promítnout jednotlivé aerolinky.

EASA vydala svá doporučení poté, co minulý měsíc své rozhodnutí předběžně oznámila. Týká se všech přenosných elektronických přístrojů, které ale nesmí být připojené k žádné síti. Podle dosavadních pravidel musely být během pojíždění, vzletu a přistávání všechny elektronické přístroje vypnuté.

Podle eurokomisaře pro dopravu Siima Kallase jsou současné změna jen začátkem, příští rok by mělo následovat uvolnění pravidel pro telefonování za letu a datová připojení. „Všichni bychom rádi zůstali na cestách připojeni, ale klíčovým slovem je v tomto případě bezpečnost… Ověřování si vyžádá určitou dobu a musí být potvrzeno důkazy,“ řekl. Testování probíhá na letech některých britských aerolinek.

Používat datové připojení je už nyní možné v některých letadlech vybavených palubním systémem, který zajišťuje datové pokrytí. Cestující ale smí připojení používat až po dosažení cestovní hladiny, na zemi, během startu a přistávání stále platí zákaz.

Rozhodnutí EASA přichází poté, co pravidla podobným způsobem uvolnila i americká vládní agentura FAA. Také ta uvažuje o tom, že povolí telefonování, posílání textových zpráv a připojení k internetu během všech fází letu.

Evropská unie očekává, že evropské aerolinky nová pravidla do svých vnitřních předpisů promítnou během několika týdnů, konkrétní termíny a podmínky, za kterých bude možné přístroje používat, závisí na rozhodnutí jednotlivých společností, které mohou nechat v platnosti i současná, přísnější pravidla. Čeští dopravci ČSA a Travel Service už dříve pro E15.cz uvedli, že používání elektroniky během celého letu povolí, jakmile jim to Brusel umožní.