Brusel schválil dostavbu Pražského okruhu, zaplatí víc než polovinu

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: Topic Petr/Sedmicka

Evropská komise schválila realizované projekty dostavby části Pražského okruhu a dvou dalších dopravních staveb za celkem 453,6 milionu eur (přes 12 miliard korun). Komise to dnes oznámila v tiskové zprávě s tím, že evropské peníze se na výstavbě budou podílet částkou 281,1 milionu eur (skoro 7,6 miliard korun).

Evropská komise musí podle pravidel schválit každou investici přesahující 50 milionů eur (1,35 miliardy korun), jiné typy projektů jsou schvalovány na národní či regionální úrovni. Trojice nyní potvrzených dopravních staveb přitom spadá do minulého programového období 2007 až 2013.

Dostavba 8,34 kilometru Pražského okruhu mezi Vestcem a Lahovicemi, do které z kohezních fondů půjde 145,5 milionu eur (skoro čtyři miliardy korun), je podle komise potřebná. Přenesením dopravy dál od centra města totiž zvýší bezpečnost i kvalitu ovzduší.

Peníze na rychlostní silnice

Dalších 69,6 milionu eur (asi 1,9 miliardy korun) z evropských peněz pomůže se stavbou silnice R I/35 mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou. Podle komise je těchto důležitých osm kilometrů posledním úsekem propojujícím Liberec a státní hranici s Německem a Polskem. V budoucnu by se I/35 měla navíc stát čtyřproudou komunikací.

Dokončení rychlostní silnice R6 mezi Lubencem a Bošovem je pro Česko prioritní projekt a významný je i kvůli celoevropské dopravní infrastruktuře, uvedla dnes komise. Na dokončení dvou fází projektu, předpokládané už letos v listopadu, přispívá částkou 65,9 milionu eur (1,8 miliardy korun).