Bruselská letiště zastavila provoz kvůli protestní akci dispečerů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Bruselské letiště Zaventem dnes vpodvečer přerušilo provoz a letiště v nedalekém Charleroi přijímalo pouze přílety kvůli nečekané protestní akci letových dispečerů. Zasaženo bylo také letiště Bierset v Lutychu. Zrušeny byly i dva dnešní lety mezi Bruselem a Prahou, řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Bruselské letiště 3. dubna alespoň velmi omezeně obnovilo provoz po teroristických útocích na Zaventem a metro z 22. března. Při nich zahynulo 32 lidí, z toho polovina na letišti.

„V současnosti na bruselském letišti není možné řízení provozu,“ uvedlo dnes letiště na svých webových stránkách. „To znamená, že nemáme žádné přílety, ani odlety. Situaci vyhodnocujeme a vedení Belgocontrol hledá funkční řešení,“ dodalo letiště.

Belgická národní agentura pro kontrolu leteckého provozu Belgocontrol potvrdila, že řešení hledá ve spolupráci s odbory.

Stávka se dotkla i spojení Belgie s Českou republikou. Podle ruzyňského letiště byl kvůli protestní akci dispečerů zrušen odlet do Bruselu v 17:40 a následný přílet zpět do Prahy ve 21:15. „Zatím nemáme informace, že by se to mělo dotknout i letů ve středu,“ dodala Janoušková.

Dispečeři bojují o lepší podmínky

Belgičtí letoví dispečeři už několik měsíců usilují o lepší zaměstnanecké podmínky. Odboroví předáci vyzvali personál, aby si na dnešek vzali zdravotní volno kvůli nesouhlasu s navrhovaným řešením sporu, včetně zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu.

Mluvčí Belgontrol Dominique Dehaene potvrdil stanici RTBF, že belgický vzdušný prostor byl oficiálně uzavřen, ale jen přerušovaně. Zcela uzavřen byl do 17:45 SELČ, načež bylo povoleno 15 letů mezi 18:15 a 20:15. Dalších 15 letů pak má být obslouženo mezi 20:30 a 22:00.