Bývalý závodník Lauda zaplatil za aerolinku Niki 30 milionů eur

Niki Airline

Niki Airline Zdroj: Profimedia

Niki
Niki
Niki
Niki Airline
5
Fotogalerie

Bývalý závodník formule 1 Niki Lauda, který získal rakouskou nízkonákladovou leteckou společnost Niki, porazil v nabídkovém řízení skupinu International Airlines Group (IAG) o čtyři miliony eur. Za firmu, kterou před lety založil, tak nabídl 30,3 milionu eur a dalších 16,5 milionu eur na posílení likvidity. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to dnes napsal německý týdeník Bild am Sonntag.

Lauda podle něj už 12 milionů eur z kupní ceny uhradil. Dosud nabízenou sumu Lauda nezveřejnil a jeho mluvčí, stejně jako německé ministerstvo hospodářství, odmítly informace týdeníku komentovat.

Zhruba polovina ze zaplacené částky je vyčleněna na úhradu státního úvěru, který mateřská společnost Niki, aerolinky Air Berlin, získala poté, co vloni zkrachovala.

Lauda založil aerolinky Niki v roce 2003, podnik však následně převzala německá letecká společnost Air Berlin, která loni v srpnu zbankrotovala. Na převzetí aerolinek Niki se v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa, transakci však zrušila kvůli negativnímu postoji Evropské komise. Následně se na převzetí aerolinek Niki dohodla britská letecká skupina IAG, prodej však zkomplikovaly soudní spory ohledně řešení insolvence aerolinek.

Dva soudy v lednu rozhodly, že konkurzní řízení bývalé součásti Air Berlin se přesune z Německa do Rakouska. Vítězem nabídkového řízení se pak stala společnost Laudamotion GmbH.