Část peněz z lístků pražské MHD končí na Panenských ostrovech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Pražský dopravní podnik (DPP) uzavřel nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek. Část z desítek milionů korun, které platí na výrobu jízdenek, končí na Panenských ostrovech, což lístky zbytečně zdražuje. Podle České televize, která se zprávou přišla, to dokazuje smlouva, kterou získali její reportéři. DPP tvrdí, že se smlouvou nemá nic společného.

Z každého lístku má na Panenské ostrovy podle odcházet 17 haléřů. Má to stvrzovat smlouva, která vznikla před čtyřmi lety mezi firmou Neograph, která jízdenky dodává, a společností Cokeville Assets na Panenských ostrovech, jež jí měla obchod s DPP zprostředkovat.

Obchodní ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta potvrdil, že do firmy na Panenských ostrovech z firmy Neograph odteklo řádově několik desítek milionů korun. Primátor Bohuslav Svoboda televizi řekl, že taková smlouva je pro státní podnik neakceptovatelná. „Já tvrdím, že tato smlouva s DPP nemůže a nemá nic společného,“ řekl šéf DPP Martin Dvořák.

Podle Stanislava Beránka z Transparency International ČR končí peníze opět u lidí z dopravního podniku. Na smlouvě je za firmu z Panenských ostrovů Cokeville Assets uveden Peter Kmeť. Jeho kancelář sídlí na stejné adrese jako advokátní kancelář připravující některé smlouvy pro DPP. Někteří lidé z firmy Neograph tvrdí, že odvádění peněz na Panenské ostrovy bylo jednou z podmínek, které si vymínil právě dopravní podnik, uvedla ČT.

Smlouva na výrobu jízdenek je podle právníků nevýhodná i z jiných důvodů. Například kvůli čtyřleté výpovědní lhůtě, dodala televize.