ČD Cargo čeká stěhování

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: cdcargo.cz

Centrála nákladní železniční firmy ČD Cargo se bude stěhovat. Podnik, který momentálně zabírá čtyři patra v holešovickém věžáku Lighthouse Tower, hledá na trhu 2500 až tři tisíce metrů čtverečních kancelářských prostor, garáží a skladů pro 350 zaměstnanců. „Chceme jednoznačně ušetřit, víme, že možnosti tady jsou,“ řekl mluvčí firmy Jakub Ptačinský.

V Lighthousu prý dcera Českých drah platí 15,3 eura za metr čtvereční měsíčně plus služby. Plán uspořit se může zdařit, na pražském realitním trhu totiž panuje výrazný převis nabídky prostor nad poptávkou. Na rozdíl od nedávné minulosti jsou i tři tisíce metrů čtverečních považovány za zajímavý obchod.

„Do užšího kola prošlo deset nabídek, z toho vybereme dvě až tři k osobní návštěvě,“ řekl Ptačinský. Podle něj jsou nabízené ceny až o čtvrtinu nižší než nájemné v Holešovicích.

Podle poradenské firmy Knight Frank se ceny pronájmů v širším centru Prahy pohybují od osmi eur do 13,5 eura podle stavu budovy. Jiná firma z oboru, Colliers International, uvádí, že v Praze bylo v prvním čtvrtletí okamžitě k dispozici 345 tisíc metrů čtverečních volných kanceláří, další desítky tisíc metrů se staví.

ČD Cargo už vypovědělo smlouvu se současným pronajímatelem k 30. listopadu, na přestěhování tak má pouze několik měsíců. Podle Ptačinského se firmě nedaří dohodnout v Lighthousu nižší cenu. Důvodem je skutečnost, že smlouva je uzavřená přes prostředníka.