ČD Cargo loni snížilo ztrátu na 60 milionů korun

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: e15 Anna Vackova

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo loni prodělal téměř 60 milionů korun. V roce 2010 skončil ve ztrátě zhruba 853 milionů korun. Uvedl to generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

„Tržby z nákladní dopravy meziročně vzrostly o 280 milionů korun, což je nárůst o dvě procenta,“ uvedl Žaluda. Celkově za loňský rok tržby ČD Cargo z hlavní činnosti dosáhly 14,3 miliardy korun.

Nákladní dopravce podle výroční zprávy Českých drah loni přepravil 78,7 milionů tun nákladu, což je meziroční zvýšení o dva miliony tun. Vzrostl i přepravní výkon v přepočtu hmotnosti nákladu na ujeté kilometry. Počet tarifních tunokilometrů se zvýšil na zhruba 13,8 miliardy tarifních tunokilometrů. Průměrná přepravní vzdálenost klesla o kilometr na 176 kilometrů.

Podle Žaludy loni ČD Cargo investovalo do vozového parku 1,5 miliardy korun. Převážně šlo o modernizaci nákladních vagonů. ČD Cargo je dceřinou společností Českých drah. Celá skupina loni dosáhla čistého zisku 491 milionů korun proti téměř miliardové ztrátě z roku 2010.